Monday, March 9, 2015

random post


assalamualaikum..

Maka pada hari ini, aku ingin menulis apa yang aku dapat sebelum aku terlupa. Selepas exam, kita cenderung untuk melakukan perkara yang membuat kita jauh dari Sang Pencipta tanpa kita sedari. Contohnya, melambat2kan solat dan terputus dari membaca al-Quran sebab time ni lah nak ganti tido dan layan movie.. Biasalah tuh. Sebelum exam, doa bukan main lebat lagi, solat pun cepat2 huhu. Maka sekiranya terdetik je dalam hati rasa macam dah semakin jauh dari Allah, cepat2lah beristighfar dan muhasabah diri sebab ayat ni ;

Barangsiapa yang diberi petunjuk oleh Allah, Maka Dialah yang mendapat petunjuk; dan Barangsiapa yang disesatkan Allah1, Maka merekalah orang-orang yang merugi." surah al-araf ayat 178

sebab kita tak tahu bila Allah akan bagi petunjuk kat kita, so even dengan hanya terdetikkat hati "oh, rasa nak buat baik arini, rase nak baca quran, rase nak solat awal".. maka buatlah pada masa itu juga untuk memastikan diri berada pada landasan yang betul dan tidak terpesong dari Allah. huhu.. Ada yang berkongsi yang apabila kita terjaga di tengah2 malam, kalau terlintas nak buat solat tahajud, maka segeralah bertahajud kerana menandakan Allah ingin bertemu dengan kita.

Lagi satu, masa pergi luxor aswan aritu, balik naik bas, pastu driver pasang ayat al-quran. serba salah nak dengar qura atau mp3. Yelahkan, biasa waktu dlm bas sambil memandang ke luar jendela tu lah yang paling best nak layan perasaan dengan lagu2 jiwang dan slow. tapi, hari ini,aku diingatkan Allah dengan ayat ini :

 “Dan apabila dibacakan Al-Qur’an, maka dengarkanlah dan diamlah, agar kamu mendapat rahmat.” (Al-A’raf: 204)

kesimpulannya, dengar ayat quran lebih baik, dapat pahala an. huhu

wallahualam


Sunday, January 4, 2015

Aku Pembuat Video



"within few hours from now, u might see my next video about malaysia's tv commercial.."

salam, dah lama tak menjengah ke blog adiwanang. i deserted you but i still love you n forever will do hehe.. dulu seronok berblog, tapi selepas terjebak ke kancah youtube, maka hala tujuku berubah arah. Mengasah bakat sendiri dlm pembikinan video yg takde la segempak editor2 media perubatan PCI mengedit video.

Aku suke buat video dan tak tahu sampai bila minat ni akan bertahan. Mungkin selepas bekerja di hospital, barulah hobi ini akan terhenti dek kerana masa ku yang akan didedikasikan sepenuhnya utk pesakit2 ku kelak huhu. Lantaran itu, akan aku guna sedikit masa yang ada sekarang utk menghasilkan beberapa buah video utk dijadikan koleksi peribadi, sebagai kenangan. Ada sesetengah video yang memang aku buat untuk memori bersama kawan2. Dan yg lain adalah atas kemahuan hatiku sendiri seperti video ost korea, list top cartoon etc.. video ini di mana aku buat bukanlah utk meraih pujian orang ramai tetapi aku edit kerana melakukan hobi dan aku enjoy apa yang aku buat.

Ada terdetik dalam hati, mungkin ada je orang yang rase "pelik asilah ni, buat video pasal bercuti makan angin adalah normal tapi video pasal cartoon, korea yang ntah pape tu macam tak matang je". Aku sedar yang tak semua kita mempunyai kecenderungan atau minat yang sama. Tapi ini tak membataskan aku untuk menghasilkan video atas idea aku sendiri yg tak bape kreatif ni. Kenapa kita nak suppress keinginan sendiri semata-mata kerana respons negatif orang lain. Kadang2, sesuatu yg pelik itu lah menjadi ikutan orang. Aku selalu ingat pesan ayah, untuk jadi diri sendiri, kenapa nak ikut2 orang, walaupun kadang2 perkara yg kita buat tu pelik di mata orang lain tapi lama kelamaan orang kan terima jugak.

Aku buat video bukan nak impress kan orang, tp aku suke nak share ape yg aku rase dengan orang lain. Aku suke bercerita dalam video aku. Ada sesetengah video berjalan misalan ke turki dan spain aritu, semuanya berdurasi sepanjang 20minit. Panjang masanya, tapi itulah yang membezakan aku dengan orang lain, aku bercerita dalam video, aku tunjuk satu2 tempat yang aku pergi dan aku tahu tak semua orang bernasib baik macam aku untuk melancong ke negara orang, tapi melalui video2 aku tu, aku harap diorang rase seolah-olah diorang sendiri dapat pergi ke situ walaupun pada zahirnya hanya dapat melihat dari video, aku berharap viewer2 video aku rase ape yang aku rase, dan mungkin jika suatu hari nanti mereka berpeluang ke melancong, video2 aku tu dpt dijadikan panduan..

Aku mungkin tak pandai utk edit video gempak2, aku edit pun gune movie maker je dan aku rase berpuas hati dengan movie maker sbb jenis video yang aku hasilkan bukanlah untuk dijadikan montaj2 program dan sebagainya. Dan jika ada kesempatan, aku akan cuba utk belajar guna software yg advance sikit huhu..

Aku tak mintak duit atau pujian. Aku hanya ingin memohon support dari orang lain untuk meneruskan hobi ini selagi mana ia tidak menyalahi sensitiviti orang lain. Dan aku berterima kasih lebih awal untuk kesudian itu.



Sunday, March 2, 2014

video ost drama korea dan hit english songs

hermmm...

assalamualaikum..

telah menjadi hobi plak bende2 ni.. huhu.. tak berniat pun nak share kat sume org. ingat nak buat utk subscriber je tapi yg ade pun 8 org je huhu.. so, untuk sesape yg selalu usyar youtube dan blog aku.. haha sadis..

HIT SONGS ENGLISH - revised video

TOP KOREAN DRAMA OST -personal list