Tuesday, December 21, 2010

mencuri tu budaya kau ke?

aku nak share something ngan readers sekalian.

kejadian ni berlaku pada petang 19 disember.
lokasi di sepanjang laluan mengahala ke uni yg sebelum ni pernah ade construction longkang, kalau sesape perasan.

Hari tu, memang mood ak sangat baik, heart rate pun normal. Mase tu aku jalan ngan nadirah. Tengah rancak2 borak2 tu, perasan lah jugak macam ade 2 org arab(PEREMPUAN) ikut kat belakang kitorang. Makin lame makin dekat pulak org arab tu, rase macam ade orang pegang2 beg. Aku tak suspect ape lah maybe sebab aku berjalan terhinjut2 kut mase tu = =' , thats why beg gerak2. Jalan tak boleh nak dekat lagi ke?? sampai macam nak tolak2 aku ke depan lak. Bengang ah aku. Aku dah rase macam ade something yang tak kena so aku pusing lah ke belakang. Involuntary aku pegang tangan minah arab tuh, aku check2 beg tengok zip compartment paling depan ternganga abes. Aku syak mesti minah2 ni buka beg aku sebab nak mencuri. Setahu aku, lepas abes lecture memang zip2 sumer aku tutup dengan rapi nye, sampai nyamuk pun takleh masuk ah. Nasib baik takde ape yg hilang, nasib baik hari tu aku tergerak hati nak letak phone kat compartment paling bawah sekali cause sebelum ni memang bese letak kat compartment depan. Yalah, betul orang cakap, kite kena husnuzon(bersangka baik), fine pastu memang aku lepaskan je minah2 arab tu blah sebab nak tuduh takde bukti, nak marah kang bahasa arab aku lak berterabur. Yang sakit hatinye boleh lak dye gelak2. HAAAAhh ngeng ah! Kau pakai lawa, make up tebal2, rantai berkilau2 keliling leher tapi perangai tak bertamadun. Tempat sikit punye open camtu kau boleh berkelakuan tak senonoh, mane kau punye attitude weyh, dah ah pompan. Kalau memang ye beg aku terbuka dari awal, kalau yek pun niat kau baik nak tolong tutupkan, kau tegur ah aku, cakap ah "cik, beg kamu terbuka". Ape ah buang tabiat kau nak langgar2 aku. pehh panas2 -_________-"

maybe aku over react tapi aku takde pun sampai mencarut2 kat situ, kalau aku ingat perkataan "enti gamus wala eh"(engkau ni kerbau ke ape) ngan "enti alel adab"(takde adab!).. dah lame aku cakap kat situ, tak kasar pun kan? err.. sape rase banyak mencarut tu, tekan sini --> klik haris


Daripada mood baik2, jadi bengang ngan tachycardia plus aku bole rase palpitation yg kuat sekali (sympathetic  fight and flight), nih buka buku PART 1 balik. Aku tak tahu ah diorang tu islam ke tak, tapi kalau betul2 kau orang beriman, kalau betul solat kau khusyuk, kau tak kan buat bende2 yg tak bemoral macam tu. Tak de paedah pun kau mencuri kat dunia, kelak akhirat azab kau merana. Aku just amek pengajaran from previous experience, henpon aku kena curik kat skolah dulu, ok tu memang salah aku lah kan, sape suro langgar peraturan bawak henpon pegi skolah. Plus dengan kes amie lagi, henpon dye kena curi jugak before nak lintas jalan, ade orang seluk dlm beg dye, capai phone. Tu pasal aku memang sensitip bab2 mencurik nih. Nak2 dah 2 kali phone kena curi sebelum ni. You're disturbing others life!

oke, ape yg dah jadi biar jadi pengajaran.
kali ni memang aku express abes, bukan untuk impress, bukan jugak sebab aku depress.

im sorry for being rude. ;(

Monday, December 13, 2010

se.se.sejuuukkk


err, as'salam.. ;)

semalam sangat sejuk, amat! bese sejuk2 ni lah nak tido pun nyenyak kan. somehow, ak jugak yg pelik. Ak tak paham kenape ak boleh terjaga dari tido kul 2 pagi tadi = =, rasa sangat segar sekarang.
aku tahu aku tido awal malam tadi, around 10.30 mlm da tumbang huhu
tido yang serba tidak kena malam tadi, buku terbukak, laptop atas katil.
aku pentingkan kesempurnaan tidur hehe
dah bangun2 tu, habiskan jugak lagi 2 pages buku PART 2 gyahaha(da masuk part 2) ;pp
pape pun, sebagai org islam, kite kalau bangun di tengah malam buatlah solat sunat tahajud ke, hajat ke.
bukan senang nak bangun dengan sendiri tengah2 malam camni secara fresh.

Ecah banyak duet, nak beli kot kat Zara jek. kite beli kat h&m je! tapi sweter kite ade bulu2 macam saratoga(selimut). Ehh, stokin tu cop ibrahimia street muahahahaha :DD

arini, belambak budak alex buat status sejuk, hujan batu, snow, tak mandi, hujan ais di negeri orang bla bla.
ak pun buat jugak.
alex da start sejuk yg ekstrim semalam lagi. but yesterday angin ribut la.
da ler pakai baju kurung lagi menambahkan resistence utk melawan arus.
abes sumer kertas2 note aku terbang, nasib baik ade kawan tolong kutipkan, Akmal pun tolong pungut (err Ieyka kalau tahu ni, mengamuk dye, abes aku hehe ;p)
aku pun satu, ade beg tanak gune, pe salah letak kertas dlm beg, nak jugak di pegang2 ^^

ais dye macam bentuk embun tapi sebenarnye tu aiss WEHH haha jakun*

balik kelas td pun teruk gak. kuyup weyhhh huhu
ak da rase macam nak nangis, sejuk gile, aku paham peribahasa sejuk menggigit tulang. tak tipu!
sakit tau sebab hujan ais. tuh first time merasa hujan air batu.
ape kau ingat mesir ni panas kemarau sepanjang tahun ke?
tu la, aritu memintak2 bila musim sejuk nak masuk ni, panas! Skang, nak wudu' pun terketar2. Nak buang air lagi la kecut.
mane heater kau weh? ade ade, yang kuno punye, yang pakai gas uh. Amek lighter, nyala api kat serombong dye, tunggu bape minit jap, pastu baru bole buka air panas. Pun! aku malas nak gune.
istilah "aku tak mandi seminggu" akan bese kedengaran pasni. Eh ak tak pena lagi tau sampai seminggu, betul.. haha
tak macam penguin kat sebelah, suke jek sejuk2 huhu ;D

the outbreaking news!
ade kebakaran malam semalam. bole bukak blog ecah kalau nak tahu lebih.
blog ecah
blog tk
blog yan
(ak tau mesti ade percanggahan fakta kalau compare blog lain haha)
fire tu selang satu bangunan dari rumah aku. Da dekat la tu kan?
kau tahu aku buat ape mase tu? aku tido. ngantuk ah. Hani ngan syera je yg klua pegi tengok jap.
Bel ngan cik aiffa suib je yg tunggu kat rumah, diorang tak kejut aku pun huhu
(aifa overslept umah kitorang sebab toilet umah dye rosak)- kesian..
ibah (ibah suri mention name dye) siap citer lagi budak2 rumah dye nak bawak klua laptop incase api merebak, aku pun cakap camni kat dye "abes bah, aku yg dok membute kat rumah lagi tak heran ape.."

aku bace gak status fesbuk ade org mati due to bad weather,
sebab nye kena hempap pokok. ribut kut kat cni huhu.
paling sejuk waktu pagi, -2degrees kutt!
letak ayam, ikan, daging kat luar pun tak busuk punye.
org arab cakap, dah 3 tahun hujan tak turun seteruk camni, pokok tumbang tengah jalan sumer.
dan ade jugak org cakap maybe ade salji turun kat cairo huhu tak tahu la.
budak2 US ade snoww, jeless !
status syera lak camni:

"ustaz saya cakap salah satu tanda kecil kiamat ialah turunnya salji di padang pasir. egypt pon padang pasir jugak. kalau betul turun, gudlucklah semua. selamat beramal.."


papepun, sume atas kuasa Tuhan, hujan itu kan rahmat. bersyukur ah kau kena hidup kat mane pun. ;)
oke subuh dulu~