Saturday, January 22, 2011

barakallahu lakuma


Here we are again, the next paper will be on this monday, aiming for the best, Insyallah may Allah be with us. Dont forget to make prayer within each effort you've made to success. oh! tawakal also after that and say Alhamdulillah :) There are few days left before the February come, im looking forward to it hehe. Happy Belated birthday to my mom! and Hasrul is going to turn into 18 tomorrow, best wishes for you bro.

i found this really nice quote :
 "Someday, you'll realize how much you cared about her, and how amazing she really was. And when that day comes, she'll be walking with the guy who already knew."

get it what does it mean? haha okey, dedicated to all ladies who've been down by lies, cheats, pains and heartbreaks. Maybe he isnt next to you now because he doesnt deserve to be. Your heart is meant to be for someone else. Someone better, someone that has much more sincerity and honesty and love you as you do for him. A man who cant treat a woman with respect and care doesnt deserve to have a woman next to him. But, God Himself said that a good man is meant to be with a good woman, and same from the opposite side too. Everything has been always in His hands. Here's let be strong again and have faithful in God, to believe that one fine day you're going to meet someone that you've been waiting for your whole life. And he will lead you to a better life here and the life after :)

Wanita dijadikan daripada tulang rusuk (kiri) lelaki, kerana setelah melihat Nabi Adam keseorangan tanpa ditemani oleh sesiapa, maka Allah s.w.t. telah mengambil tulang rusuk di bahagian kiri Nabi Adam ketika Nadi Adam tidur; di bawah kepala, bukan untuk menjadi pemimpin, dia atas kaki bukan untuk dipijak-pijak, tapi di tengah-tengah dekat dengan hati untuk disayangi dan dikasihi.

Abu Hurairah r.a. ia berkata: Rasulullah s.a.w bersabda: "Pergaulilah kaum wanita itu dengan pergaulan yang lemah lembut, kerana sesungguhnya kaum wanita itu dijadikan dari tulang rusuk dan sesungguhnya tulang rusuk itulah yang sebengkok-bengkoknya ialah yang paling atas. Maka apabila engkau hendak meluruskannya, luruskanlah dengan perlahan dan apabila tidak diluruskan, ia sentiasa bengkok selama-lamanya. Oleh sebab itu, pergauilah wanita dengan pergaulan yang lemah lembut". 


[H.R Bukhari dan Muslim]



"I wonder what the person I'm going to marry is doing right now. It's weird to think that they're walking on this Earth, and I might already know them" -Hani-

haha cool! love it :)

I'm writting this for not to indicate anything, maybe it closely related to latest HOT news of what is happening in Alexandria right now. About 20 couples here going to marry this winter break! Of course our super senior in 5th year mostly i suppose XD

mabruk

barakallahu lakuma





Thursday, January 20, 2011

Birthday In Advance :D


I kind of hard to believe when being informed the news about one of my 3rd year senior had passed away 2 days ago. And the sad thing is i failed to recall back her face though in the past year she always came to our floor in that Mara building. Quite afraid if i'm mistakenly thought that someone else was dead. err i will confirm back later. That shocking news really put a big impact to me and to my housemates as well. The whole day was like we were just had a fight and non of us start a topic to talk about, full of silence, except 2 boys in the upstairs = = oh they are our new neighbour and not really bother about the reason they were moving. Thanks for making noise while we're busy preparing  for the finals,. The jamming thing, serioulsy please show some respect to others, not only you who live in this freaking old buliding, we pay the rent too. 

Here, being far away from the family, i know its way more harder to keep focusing on studying as no one push us to do this and that, but arent they love their own parents? the money that their parents had spent for them?

Alhamdulillah, praise to Allah for blessing me in so many ways. What He had given to me all through these 19 years of joys and full of tests have made me stronger day by day. I've bee blessed with simple things, necessities of life which are often overlooked and which some people out there not able to have. Thank you God, for blessing me and my family with good health and wealth, an abundance supply of food to keep us from starving, lot of clothes to cover ourselves well and keep us all warm, a proper roof over our heads to shelter us from the heat of the sun and the pouring rain, and the endless love and joy that keeps going around for everyone. 

And my prayer, to have better judgment. To be kind and generous to everyone i meet. To always have respect, love and kindness to my family and friends. To have more patience instilled in me, so that i'm able to become a strong woman. And, the most important and most difficult thing to achieve, to not love this temporary life that i'm in more than God. 

Let's make the best of what we have, and put it to good!


i guess i should be posting this for my coming soon birthday (semangat) haha :)


Wednesday, January 19, 2011

Girls! Lets Wear It Right!!


Menutup aurat secara sempurna. It’s not easy. It’s a process. But for the love of Islam and Allah, let us improve ourselves both spiritually and physically. For those who are wearing the hijab, let’s do it right!
 Dada tu sebenarnya lebih menggiurkan dari rambut.
So do join this campaign! Spread it in your own blog, tumblr, etc.
forward msg :)

Tuesday, January 18, 2011

Cara Mematikan Fungsi Right Click


oke, mungkin korang pernah melakukan blog walking dan tersinggah di mana mana blog yang best macam blog zackzukhairi. Korang nak copy sebahagian ayat daripada blog tersebut atau mungkin nak tekan link link lain, bila right klik jek tetibe keluar window kecik dan tulis mesej seperti "maaf, anda dilarang copy paste sebarang ayat dari blog ini" ...
huhu, bunyi macam sedih, takpe!
jom kita cuba buat macam tu jugak.sila ikut step step di bawah





eerkk.! mula mula kena tahu coding html dulu yee, Macam mana nak tahu coding/HTML? 
sila tekan SINI untuk mematikan fungsi right click. copy(CTRL+C: Copy) coding dari website tersebut dan paste(CTRL+V: Paste).
edit pada bahagian messege, suka hati lah nak tulis ape ape pun okeyh :)


tekan SINI plak untuk mematikan fungsi text selection. Copy coding dari website ni, tapi jangan sekali kan dengan coding utk right click. Guna ruangan HTML/javascript yang berbeza ye :p

sebenarnye, blog aku nih takde la femes mane pun sampai orang luar nak copy paste, saje je sebab takde keje tehehee 

selamat mencuba :)


Saturday, January 1, 2011

Perempuan, Lelaki dan Cinta (:

Assalamualaikum,
Firstly,  Alhamdulillah aku dan rakan2 telah pun dengan selamatnya menduduki peperiksaan skill lab dan final module neuroscience. Insyallah semua okey dan yang tinggal hanyalah doa yg tak akan pernah putus dan bertawakal. Err but still ada lagi 4 paper kena ambil beserta dengan assignment dalam bulan satu. Fyuh!

Sebenarnye, aku dah lame nak update blog terutamanya mengenai tajuk yang tertera di atas ni. Hi hi. Macam gatal jek. Tak tak! Ada something yang aku nak lontarkan sebagai pandangan yang mungkin bagi pembaca sekalian..., “hak alahhh, ni kau punya point of view jek, kau pompan tau bende pasal lelaki” atau “eyhh, betul betul betul.!”.. Ape pun, kalau tak puas hati ke, sori laa & dipersilakan tampil memberi respon or maybe korang boleh tulis pendapat kat blog sendiri. (:

Aku ngaku memang takde pengalaman dalam bab bab bercouple nih. Jumlah purata lelaki lelaki yang menunggu giliran untuk merebut hati aku ni pun ade la dalam -60291, ehh negatif tu cik kak oii sila sedar diri sikit -_____- eheemm, kenapa “Perempuan, Lelaki dan Cinta” ? hah, aku cuba ingin melihat situasi sebenar antara dua gender yang berbeza ini mengikut perspektif aku berdasarkan kisah kisah hidup suka tawa duka derita kawan kawan aku sendiri. Woahh agak gempak jugak post kali ni ye, *asek citer pasal life je, nampak macam aku syok sendri plak haihh ;p

Bagi aku, lelaki ini sukar untuk difahami apekah yg sebenarnye yang berada dalam kepala otak diorang. Adakah sepanjang masa mereka memikirkan tentang perempuan? Bola? Atau makan? Berbeza dengan perempuan, lelaki tak suke ambil serius pasal sesuatu perkara. Meaning diorang tak suke bende yang remeh temeh. Kalau nak keluar jumpe member pun, pakai selebet selebet jek, tshirt ngan jeans (eih memang ni je pun pakaian diorang, tak kan nak suro pakai dress pulak hadoii x_X)  in contrast with girls yg sebelum outing, mesti tanye adik atau kawan dulu, ok ke tak baju ni, cantik tak? Ketat tak? Nampak gemuk tak? See, pompan suka bikin kepala serabot, laki plak simple je. Dalam islam, selagi pakaian tu yang tidak mencolok mata, pakai ler.

Ya, memang betul sesetengah orang cakap lelaki ni macam takde sensory receptor je, i mean diorang tak berape nak sensitip. Betol tak? Yelah, mostly in a relationship, mesti pompan yang emo terlebih lebih padahal takde papepun. Hemm macam ini lah ye. Kepada lelaki lelaki di luar sanaa, perempuan sangat lembut hatinya, sesetengah diorang tak mengharapkan lelaki mesej diorang everytime, cukuplah kalau setiap mesej yg dihantar itu dibalas, kalau ade hal, beritahu ade ade hal. Jangan buat pompan risau. Mula lah diorang pikir yang bukan bukan nanti bila korang tak reply. Nampak macam perempuan ni mengada ngada dan menyemak, tidak sama sekali sebab diorang sangat sangat lah  mengambil berat. Once korang reply jek mesej, sesungguhnya walaupun perempuan layan macam cool tapi dalam hati diorang, gembira tahap dewa, melambung lambung hatinya sehingga ke langit hokayyy! :p

Pompan ni biasenye suke pikirkan benda benda yang indah saja, ofkoz laaa sape tak nak bahagia kan and silap diorang, tak nak pulak pikir bende yang tak best. Kadang kadang kalau ape yg pompan expect dalam sesuatu perhubungan itu tak berlaku, mereka akan mudah rasa kecil hati dan merajuk. “kenape dia tak call hari ni?”.. “hari ni terserempak dengan dia, asal dia buat bodoh je eh?” jangan buruk sangka, maybe lelaki lelaki itu ade sebab sendiri yang tak perlu nak diceritakan kpd orang lain, dah cakap tadi kan, diorang tak suka benda kecik kecik nih di perbesar besarkan. Tapi lelaki plak suka bagi ayat penyata yang tergantung dan tertinggal koma  = =  cakap biar terang terang sikit la bro. Kalau tak nak cakap tak nak, kalau suka cakap suka, lagi bagus antar rombongan meminang, takde la dosa. Kalau kau takde perasaan langsung kat dia, jangan layan budak pompan tu macam kau betul betul nak kat dia. Sebab pompan ni kadang kadang mudah sangat perasan sendiri x_X. Kau buat ayat bunga sikit, dia cair macam cokelat, tapi pompan tak kan nak tunjuk sebab malu lah dye nanti. So? Kalau you serious nak kat dia, nak chop di awal awal, bagi lah hint. Aku prefer korang janji nak terus akad nikah jelaaaaahh. ;) he heh he

 
Haa. Sinonim sangatlah orang cakap kebanyakan lelaki lebih suka mencari perempuan yang cantik cantik belaka bak puteri gunung ledang. Tapi nak kahwin ngan puteri gng ledang pun ade syarat dow. Mengapa ya? Kesian kat perempuan yang tergolong dalam kategori “kurang comel” nih. Mereka rasa inferior tauuu. You tau? Lelaki tak perlu jadi hensem nak pikat pompan. Seriously! Cukuplah hati kau baik dan smart! Penting di sini, smart boleh jadi bijak atau pun kemas. Kemas lah yang utama okeyhh, yelahh sape nak lelaki yg selekeh, rambut panjang tak sikat unless kau macam ramli sarip, rambut dia panjang pun rebonding baii. * err rebonding ke? Teehee ;p* See, kemas ha! Same jugak macam nak pilih perempuan, suka ke girls yang pengotor? Tak kisahlah nak cakap perempuan ni cerewet, banyak songeh, leceh ke.., kesemuanya suka lelaki yang ade mase depan, yang boleh support hidup, cari nafkah dan sebagainya.

Lagi satu yang aku perasan, perempuan ni kuat jeles. Ni memang common arrr. Memang certain lelaki suka berkawan dengan ramai pompan, yelah nama pun lelaki, dah begitu lumrahnya, tapi dalam hati diorang ade sorang je, don’t worry *tak pasti lah sebab kadang kadang lelaki ni mudah juga berubah hati. Penting kena pandai control jelousy. Pompan lak tak leh nak marah marah lelaki sesuka hati sebab diorang tetap diorang. Kita sape nak mengubah sikap dan egoistic seorang lelaki. “guys are guys”. Diorang tengok bola pun jangan ler kau kacau sebab dah memang ke situ minatnye, even aku pun tak tahu hape ke bende ntahh yg menarik tengok bola kena sepak terajang ke sana ke mari. Lelaki kalau tak ego, tak tegas.., alamat dayus ar jawabnye. Paham? Rambut sama hitam hati lain lain, semua manusia sama, biasalah buat silap sikit. Kena lah terima diorang seadanya sebagai mane kita mahu mereka menerima kita seadanya okeyy ;)

Aku tahu 2 benda yang tak boleh diubah iaitu jodoh dan ajal. Tak kisahlah, janji dia boleh terima baik buruk aku. ;)
Sesungguhnya Allah itu Maha Besar,

Muhasabah diri masing masing.