Saturday, April 23, 2011

the heart and earphone



 Last week we had our practical section about auscultating the heart sound. We heard it very clearly the "lub dup" sound. Our heart has 4 chambers consists of 2 atria  and 2 ventricles. Between each atrium above and the ventricle below, there are valves(tricuspid and mitral) that during the closure of it, will produce what we called the first heart sound(lup). We got also the pulmonary and aortic valve which are situated between the ventricles and  pulmanary artery in the left side and aorta on the right. When these valves are closed, we can hear the second heart sound(dup). Besides, we have been taught to differentiate the sound of expiration and inspiration(take a breath), but the breathing sound much more clearly heard from our back. That's why when we go to the clinic, some doctors asked us to leaned forward so that they can palpitate inspiration and expiration the  from the back.


oke this one i copied from my friend also, doc izyan khalidah. feel free to visit HERE!!! 


Ada dalam procedure mengambil blood pressure di mana kita kena dengar pulsating brachial artery (artery dekat lengan). bunyi tersebut memang perlahan je. jadi kena dengar betul2 dan dalam keadaan sekeliling yang senyap. tambah2 lagi doktor2 amatur macam kami ni, memang kena concentrate habis laa kalau nak dengar.


Bila kami mengadu dekat Doktor Nesrine yang kami tak dapat dengar sangat dan Doktor pun tegur kami tibe2 je pasal gejala earphone (betulkah "gejala earphone"?haha kalau salah minta maaf Cikgu Salmiah dan juga Cikgu Fadhilah :D), hmm mungkin dia tengok ramai budak Malaysia yang suka cucuk telinga dengan earphone dengar mp3, ipod dan sebagainya. Dia cakap yang bagi dia, earphone is the worst man's invention. ;(



sebabnya kalau kita asyik dengar bunyi yang kuat2 je nanti2 lama2 telinga kita akan adapt membuatkan kita susah sangat nak dengar bunyi yang perlahan2 ni.



kalau orang yang kerjanya mengendalikan mesin2 yang bunyi bising nanti lama2 mereka boleh jadi pekak. ermm kalau macam selalu dengar earphone kuat2 mungkin akan mengurangkan sensitivity pendengaran kita. dan ini tak elok bagi doktor2 yang kena dengar auscultation heart dan paru2 patient pada masa depan.



Kata Doktor Nesrine lagi, solutionnya ; stop using the earphone! ;( dan makan vitamin A dan E bagi membantu pertumbuhan hair cells dalam telinga (hair cells ni adalah cell dalam telinga yang bertindak sebagai receptor pendengaran).

No comments: