Wednesday, August 31, 2011

2 Syawal


salam..i'm back! haha kejap je kot, pasni hilang balik. Baru pulang dari kampung johor, semua siap awal, abes raya rumah saudara pun awal sebab ada yang dah takde lagi, makin kita besar ni, makin ramai yang akan pergi tinggalkan kita. oh still dapat duit raya jugak :D tak mintak pun, hulur tangan nak salam jek. Hurmm suasana yang sama setiap hari raya, di johor terutamanya, mesti ada marhaban (macam konvoi raya, bila sampai sesebuah rumah mereka akan berselawat dan membaca doa, biasanya 10 minit utk setiap rumah), tapi kali ni nampak penglibatan golongan belia, yang tua2 sikit je, baguslah, amalan marhaban memang sepatutnya diteruskan terutama oleh golongan muda macam kita ni. okeyh gtg. akan tulis lagi nanti insyaAllah :)

Thursday, August 18, 2011

Setiap 6 Minit Kanak2 Mati Kebuluran di Somalia


Pelarian Somalia, Mohamed Ibrahim bersiap untuk mengebumikan jenazah anaknya yang berusia setahun yang mati akibat kebuluran.

Kecik2 dulu selalu dengar pasal Somalia ni, tapi masa tu kita tahu ape, negara orang tu bergolak, takde kena mengena dengan kita langsung, setakat keluar kat tv je dia tunjuk ada gaduh2, orang mati kebuluran tuh sume. Malam semalam tengok berita pun, keluar jugak laporan pasal masalah kekurangan makanan yang melanda negara tu, pun masih lagi kesedaran tak sampai kat diri ni -.-' dan pagi ni, bila terbuka blog Yan ,memang tersentap abes ah. klik kat link bawah ni untuk tahu ape citer :


"ANKARA 8 Ogos – Setiausaha Agung Pertubuhan Kerjasama Islam (OIC), Ekmeleddin Ihsanoglu menggesa umat Islam menghulurkan bantuan kecemasan kepada penduduk Somalia yang dilanda kebuluran akibat kemarau, terutamanya pada bulan Ramadan ini."

Betul la orang cakap, kita ni kalau bab nak membantu orang lain bukan main payah lagi. Jadi apa kata korang dan korang yang mana rasa duit dalam bank tu banyak, yang dapat tajaan tak kisahlah Mara ke JPA ke kita sedekah kan lah kat saudara2 SEAGAMA kita kat somalia tuh. Tak susah pun kalau kita selit RM10 dalam sampul surat pastu post kat badan organisasi sukarela yang terlibat. Alang2 dah nak dekat 10 malam terakhir ramadhan ni, buatlah amal sedekah, sikit pun takpe, mana tahu tup tup kita jumpa ngan Lailatul Qadar disebabkan amalan kebajikan kita tu. Walaupun Mesir panas tapi ada jugak angin, diorang kat sana kemarau sampai kering kontang, air takde terpaksa korek perigi, itu pun kalau jumpa punca air. hah, Malaysia nih, panas2 pun hujan turun jugak petang2, dalam bulan pose ni pun haus2 kita buka ngan cendol, air soya, ABC tuh sume. Itu baru air, makanan lak berlambak. Kau tinggal tunjuk je nak makan ape kat bazar tuh beli sampai nak pegang beg plastik pun tak cukup tangan lah katakan nak bandingkan dengan Somalia tuh, macam langit dengan bumi, situ nak jumpa nasi pun susah.

Kadang sedih pun ada jugak, baru sekarang negara2 islam bertumpu kepada masalah somalia. BARU SEKARANG?? orang orang kat US tu, yang beragama Kritian tuh dah lama diorang prihatin dengan nasib saudara2 kita kat Somalia tuh, kita nih je yang pending. Di mana letaknya dasar berperikemanusiaan kita, kalau Palestin, GAZA tuh kita alert kenapa tidak Somalia?



Sunday, August 14, 2011

Perihal Kucing

sebuah cerita rekaan lahir dari imaginasi penulis. aku menulis untuk diri sendiri :)

Di sebuah kawasan perniagaan sekitar Kuala Lumpur, di mana banyak restoran dan gerai kecil menapak, tinggallah sebuah populasi kucing jalanan yang hidup mencari rezeki di sekitar kawasan tersebut. Terdapat seekor kucing jantan berwarna oren, berbulu nipis dan mempunyai ekor yang panjang, ia bernama Tuti. Badannya kurus dan mempunyai kesan2 luka akibat bergaduh dan gaya hidupnya yang aktif. Tuti selalu mengembara dari kedai ke kedai untuk mencari ketulan tulang ikan atau ayam, seperti pengemis, tetapi dia mempunyai prinsip, jika pengunjung sesebuah restoran itu sedang makan, Tuti tidak akan menganggu dan setelah mereka beredar baru lah dia ke meja makan dan mengutip sebarang sisa makanan yang jatuh ke atas lantai.

Pada suatu hari, Tuti sedang berjalan di tepi longkang berhampiran tempat pembuangan sampah di bahagian belakang kedai. Tiba-tiba, dia terdengar bunyi tangisan sayu kucing, hati dia penuh rasa ingin tahu lalu mencari punca bunyi itu. Alangkah terkejutnya Tuti apabila melihat seekor anak kucing berwarna putih, gebu terperangkap di dalam longkang. Tuti segera menyelamatkan anak kucing itu supaya tidak mati kesejukan. Leher kucing putih itu digigit kemas oleh Tuti dan dibawa naik ke tepi longkang. Tuti menjilat bulu anak kucing itu seperti kasihnya seorang ibu :D

"Siapa nama kau?" Tuti bertanya
"Wiwi"
"Bagaimana kau boleh berada di sini?"
"Aku telah dibuang, aku lapar, aku berjalan tapi aku tak tahu arah tuju, aku pening dan kepenatan lalu jatuh ke situ"
"Ikutlah aku"  :)

4 bulan berlalu, macam-macam yang Tuti ajarkan kepada Wiwi. Mengenai etika seekor kucing tidak boleh mencuri makanan manusia atau kucing lain, tidak boleh berak merata-rata dan tidak menganggu ketenteraman manusia. Usia Wiwi yang semakin meningkat remaja adalah penyebab dia selalu bergaduh dengan kucing lain, jadi Tuti lah yang akan menolong Wiwi, luka yang terdapat di badan Wiwi akan dijilat oleh Tuti sebab air liur kucing mempunyai bakteria yang mempercepatkan luka untuk kering.



Pada suatu hari, Wiwi diserang demam panas, hidungnya penuh dengan liquid dan badannya sungguh tidak bermaya. Dia tidak mampu mencari makanan sendiri. Tuti berasa susah hati lalu segera mencari makanan untuk Wiwi, tetapi pada waktu itu, di bulan puasa, banyak kedai makan yang tutup. Tuti terus menerus mencari dan ketika dia melalui jalan belakang deretan restoran, terlihat sebuah kedai orang bukan islam yang terbuka. Deria bau Tuti sangat kuat sehingga boleh menghidu bau ayam goreng, dia mendekati dapur kedai tersebut dan melompat ke atas meja. Tuti tidak mempunyai pilihan selain daripada mencuri ayam goreng itu. Sepantas kilat dia merangkul seketul ayam akan tetapi seorang pekerja kedai itu sedar akan kehadiran Tuti. Pekerja itu berang dan menangkap Tuti menggunakan kotak. Malang tidak berbau, dia mencuri bukan untuk dirinya sendiri tetapi kerana terpaksa, pekerja tersebut bertindak memotong 2 kaki Tuti menggunakan parang. Darah menitik ke lantai, Tuti dilepaskan, dalam keadaan terhincut hincut Tuti kembali menemui Wiwi. Air matanya mengalir, sakit.

Dia kucing yang kudung, berjalan terjengkit2, seperti kucing cacat yang menjijikkan, 3 bulan berlalu. Namun, semangat kucing oren itu sangat kuat, tidak mahu menyusahkan Wiwi dan berusaha mencari makanan sendiri. Wiwi kian membesar menjadi seekor kucing putih yang cantik, bulunya walaupun hidup sebagai kucing jalanan, badannya bersih kerana dia selalu menjilat bulunya. Seorang kanak kanak suka melihat Wiwi, lalu nekad untuk membawa Wiwi ke rumahnya. Tuti berasa sedih kerana akan kehilangan seorang kawan, dia mengekori Wiwi dan budak itu dari belakang. di rumah itu, Wiwi diberi layanan yang istimewa, makanan disediakan, dimandikan dan dibelai. Namun itu, Tuti selalu menjenguk Wiwi dan sering kali membawa makanan pungutannya. Wiwi berasa susah hati, dia semakin mahu mengelak dari Tuti.

"Aku tak suka kau datang ke sini" tengking Wiwi.
"Kenapa? Aku hanya datang sekali sekala untuk melihat kau, ada makanan ni, jum makan"
"Tak nak, mereka menyediakan Friskies utk aku, lagi sedap"
"Macam tu, jum kita main sama sama" pujuk Tuti.
"Tak mahu, kau kucing cacat dan kudung, aku geli dengan kau, kau tak layak berkawan dengan aku, pergi Tuti, cari lah kawan lain"

Hati Tuti menjadi luluh, dia sedih dengan kata kata Wiwi. Tiba-tiba sekumpulan kanak kanak mendekati Tuti, mereka berasa geram lalu bertindak membaling batu ke arah Tuti. Tuti berlari tetapi kudratnya semakin hilang. Ketika melintasi jalan, sebuah kereta laju menghampiri. Tuti cemas, kakinya kebas. Kereta itu gagal berhenti dan melanggar Tuti, dia tercampak ke tepi. Wiwi yang melihat kemalangan itu segera berlari melalui celahan pagar rumah mendapatkan Tuti. Lemah longlai, nafas kucing kudung itu semakin sesak, darah mengalir, lukanya besar, Wiwi sayu lalu menjilat luka Tuti, kemudian kucing putih itu memijak2 badan Tuti, menarik2 telinga Tuti, menggigit leher Tuti namun tiada lagi pergerakan. Wiwi bersendirian hari itu.

khas ditujukan kepada cikgu amin(guru BM), Bee, Wawa, Bel dan Laila.






*********************

Kucing kalau kita beri makan, dia suka kat kita, dia akan datang kepada kita selalu. Masa tu sebab dia rasa ada orang dah bersedia nak jaga dia. Semasa di Jasin, di dalam blok asrama, aku ada seorang kawan, dia suka kan kucing. Suatu hari dia jumpa seekor anak kucing, dari dewan makan kot, dia bawa masuk asrama, kucing tu diberi makan. Kawan aku sediakan tempat tinggal untuk anak kucing tu dalam sebuah kotak kasut Nose. Lama lama kitorang pun panggil kucing tu nose. Bila outing, kawan aku beli Frikies utk kucing tu. Susu pun dia bagi jugak dalam botol. Hadis mengenai pahala memberi makan kepada haiwan :

Rasullah pernah mengingatkan melalui sabdanya yang bermaksud “Pada setiap makhluk yang punya perut,ada pahala.” Kata Rasullah lagi, “Sayangilah makhluk yang ada di muka bumi.” Baginda juga bersabda yang bermaksud,”Sesiapa yang tidak menyayangi,maka dia tidak disayangi.”(Riwayat bukhari)
ouh, aku jugak ada dengar satu cerita menarik dari Hani. Pasal seorang perempuan ni, dia bela banyak kucing. Tapi Allah uji perempuan tu, dia tak boleh mengandung. Balik rumah, perempuan tu menangis lepas tahu dia tak kan boleh mempunyai anak kandung sendiri. Semua kucing2 yang dia bela datang kat dia, semua keliling dia atas katil, kucing2 tu senyap seolah olah paham perasaan tuannya sendiri. touching :(




sebenarnya, bukan kucing je yang binatang yang ada kat atas dunia ni. Kalau seseorang tu tak suka kucing tak semestinya dia tak prihatin langsung kat haiwan kesayangan nabi tu. Mungkin dia takut kucing tu bertindak agresif. Aku tak tahu kalau perasaan sayang kat binatang ni satu anugerah atau tak, tapi kalau kau jenis yang membenci haiwan, memang kau bermasalah. Baik kau suka. 


Monday, August 8, 2011

Day 7 Ramadhan

salam,

helo people, i want to share with you what i've been through yesterday. Very tiring but yet i felt so excited, well all girls surely love to go for shopping right? :D We left home after zuhur and headed straight to Manshiah by cab, couldn't find the listed item there, we were just walking around and sight seeing. Nice weather and of course, if you're not covering the aurat properly, sun rays might burn your own skin, free tanning services, it's been so hot this summer. ouh, lucky enough i found an abaya for my friend, she asked for it. Abaya is like a jubah with hook at the back which costs around LE180. I like the design.

The main purpose was to buy bundles of "i love alexandria" t-shirts but Manshiah didn't offer us much things so we went to Mahattet el Raml with horse ride haha that was my first time to be in such 'car', got stared by people around, nothing else but we're just like a moving circus to everyone on the road. From the station, we reached Sesostress by walking and turned back to catch the tram till it stopped at Game' Ibrahim which is only few metres away from the station haha, too lazy to use our own legs, who cares, we have lots of money, just paid a rubu' and it doesn't affect lots anyway. ouh, some of the passengers noticed that actually :D

it's getting dark and we decided to have iftar and terawih with kak amy since she's living near there. We went to Miami after that and thanks to Agasi cause he's willing to be our mushrif. Indeed, the Arabs are more active during night, i was surprised by the hectic atmosphere, good trading process and everybody was busy, just like if you've been to Husin in Cairo or Jalan Masjid India? correct me if i'm wrong. Only one way long road, shops plus small stalls on your left and right, entirely business area, you can find absolutely everything. And finally, there is a shop, no they don't sell ready made t-shirts, i mean you decide what image to be print on your plain shirt at that time. We bought many so the owner give us some discount, normal price per t-shirt costs LE35, but we got less to LE30 hihi.

The whole day passed so quickly, we gained and saw a lot of things. We don't really mind having muscle cramp, being tired and sunburn everywhere while shopping, cause knowing the rewards we might get in return by giving gifts to those beloved ones in malaysia, the same feelings as they do, feels happy and appreciated :)


Friday, August 5, 2011

Day 4 Ramadhan

We are looking for a new house anywhere as long as it is not far from our university or could it be a mid point between Moasseh and the pre-clinical uni. Lot of things suddenly appear, small conflicts, as to conclude that 4 of us need much more bigger better house, doesn't mean we're getting fatter :O our belongings and stuffs that make the current place looks smaller day by day -.-' and we got problems with our 'beloved' mama fifi. Ouh, please keep your brooch hidden from her sight if you're not willing to give it away to mama :)

Thanks to Baba Khamis for helping us in a mission to search for an ideal long-awaited home. It has been 3 days and hopefully we manage to find it soon. Ouh, on that evening Baba invited us to come for iftar with his family in Mandarah. He gave us a free ride, for the first time i feel like there're actually so many places in alex that i've never been before. What's the point wondering and travelling to other countries if still you not yet explore the people and area near to you completely :) Baba's wife welcomed us as the door was open, she was really busy in the kitchen and left no work for us to help, potong buah tomato pun jadi lah :D The menu? nasi minyak, rubu' firah(1/4 ayam for each person) , beef curry and roti lantai. I will put some pictures taken there later. The food is nice, and somewhat can suit our taste, the Malays. Among us, I ate a lot -.-' I thought that it kind a 'not good' to just let the food unfinished and might hurt them as well. So i end up torturing myself until the stomach reach its limited capacity and when suddenly all what have been eaten being force to come out back through the oesophagus into the sink, it was terrible. 

ouh, i'm done watching City Hunter. It is a cool+action drama anyway just like the 007 and mission impossible. People starting to update status about it in facebook and i think most of it because of the hero, charming Lee Min Ho(Gu Jun Pyo), as for me, I would prefer Hyun Bin more :D .Basically, the story is about a man getting revenge towards the government as the homeland itself betrayed its own countrymen 28 years ago. It tells us that not all the VVIP in the the cabinets got their current position cleanly, there should be corruptions somewhere and that is why must the City Hunter need to exposed it all to the people. One of the best drama. I didn't regret watching it. :)

that's all. I will write again.


Wednesday, August 3, 2011

505 in Egypt

Class 505, SPM 2008 :)



asilah, amalia, qistina

setelah 2 tahun masing2 buat hal sendiri, merancang di mulut untuk berjumpa, last2 terima kasih kepada amalia dari uni tanta kerana sudi datang alex. Kitorang keluar pukul 11 malam dan balik ke rumah jam 1 pagi. Dalam perjalanan terserempak dengan Din dan Zairy, dalam hati dah rasa macam tak selamat je kalau bertembung dengan diorang. Tapi nasib baik malam tu sangat meriah sebab dalam bulan ramadhan dan orang arab memang hidup pada waktu malam, waktu pagi diorang tido. So, takde mushrif kali ni takpe eh :DD Kitorang culik amalia dan bawak dia pergi ke sebuah cafe, ape ntah nama dia, tapi sebelah premiere gym la, yang banyak orang shisha tu.


video atas ni untuk sesape yang lahir 25 julai. aku harapkan segalanya yang terbaik utk kau. hepi belated birthday

Monday, August 1, 2011

Terawih Bukan di Tempat Sendiri

salam,

hee hee. tak tahu nak start dari mana. oke, petang tadi pergi rumah kak amy, sebab rumah aku takde air so minta tumpang mandi kat sana. Dah alang2 rumah kak amy tu sebelah je dengan Gamek Ibrahim(masjid), solat terawih pun kat situ jugak. Untuk outsiders, Gamek Ibrahim adalah main point utk orang2 alex ni nak buat gathering ke ape ke, macam riot aritu pun kat situ jugak. Petang tadi, lalu je depan masjid tu, dah nampak diorang bentang kan tikar hijau kat atas jalan raya. Aku ngan Bel je yang merancang solat terawih kat situ, syera ngan hani pergi kat masjid muassah. Maghrib sume kat rumah kak Amy, pukul 8.30 mlm macam tu baru masuk isya', kitorang pun turun sama sama. Masuk kat bahagian perempuan, penuh lah jugak, yang bawak anak pun ada. Berlantaikan tikar sebagai pengantara jalan raya dan kaki, berbumbungkan langit kelam, bersuluhkan cahaya bulan, tett bersuluhkan lampu jalan haha angin sepoi2 bahasa manjadi kipas semula jadi, nasib baik Alex dekat dengan pantai :) 

Dah jumpa tempat best, kitorang duduk. Letak selipar berhampiran tempat sujud kita takut2 hilang nanti, tak pasal2 balik berkaki ayam. ok, solat terawih kat sini hanyalah 8 rakaat sahaja, tapi imam akan habiskan satu juzuk setiap kali terawih, maksudnya, dalam 30 hari ramadhan ni memang khatam al quran la kiranya. So, bayangkan lama tak lama imam kena menghabiskan satu juzuk dalam 8 rakaat, jadi ada satu perkara yang aku tak pernah buat tapi aku buat di sini, memegang tafsir al-quran sebelah tangan semasa terawih. Agak kekok. Banyak orang arab buat macam tu, senior pun sekali. Bagus jugak sebab kalau ikut logik pun takde la makmum leka masa imam baca surah panjang2, boleh la cek bacaan kat tafsir. Kerana perkara ini, aku terus cek hukum memegang al-quran semasa solat. Tak berani nak komen lebih2. Ada yang kata sah je, and dibenarkan dalam solat terawih bulan ramadhan. Benda ni baru bagi aku, tapi for those yang dah pernah pergi Mekah mungkin benda ni biasa. Tapi ada gak yang aku kurang senang, orang arab ni, bila kita tengah solat tuh, nak lalu punya pasal ada ke patut dia tolak kita ke tepi, abes terbelah saf aku. Kalau sorang nak lalu takpe lagi ni sampai lebih sepuluh orang, hilang konsentrasi dalam solat masa2 tu jugak. So pasni, kalau nak pilih tempat tu, carik yang jauh dari pintu masuk -.-' ouhh, diorang kan bawak anak2 sekali, tengah2 kita fokus kat tempat sujud boleh lak ada anak kecil berlarian depan2 tuh, menangis carik mana mak dia, orang arab yang kat sebelah aku pun satu hal jugak, dia dah takbir, bila budak kecik tu lalu jek dia terus pandang budak kecik tu sampai hujung saf, memang dah lama aku hairan dengan cara solat orang arab semenjak aku datang mesir dulu. hm, tengah2 antara rakaat 4 ngan 5, kalau kat malaysia ada selawat ngan doa kan? kat sini dia bagi khutbah ringkas, sedih tak dapat nak paham :( witir dia pun sama je 3 rakaat macam kita, tapi kita hari 15 terakhir tu baru ada baca doa qunut kan? kat sini, first day lagi dah baca Qunut dengan sambungan doa kat belakang. Aku rasa doa tuh la yang buat makmum tacing menangis, kalau lah aku paham apa yang imam tu doa kan...  

Terawih baru, esok buka puasa tak tahu macam mana :)
selamat berpuasa semua!