Friday, September 23, 2011

How to Make Coconut Shake


Memandangkan Malaysia sangat panas sekarang ni, jadi aku dan ayah mengambil keputusan utk membuat coconut shake, handmade seyh. Mula2 kita perlukan sebatang pokok kelapa, bukan kelapa sawit ya. Dan pastikan pokok kelapa tersebut mempunyai buah. Tak kisahlah buah kelapa tuh kaler kuning ke hijau ke, takpe, janji dye buah kelapa sebab orang pun ada yang kaler hitam, ada jugak yang kaler kuning, putih, coklat dan sebagainya, bak kata ayah saya huhu





korang kena tarah buah dekat pucuk dye supaya senang nak tebung lubang utk mengeluarkan air. Pastu, tapiskan air kelapa ke dalam jug. 

belah kelapa kepada dua untuk korek isi kat dalam tuh dan masukkan ke dalam bekas, bukan lepas korek masuk dalam mulut ye.

masukkan air kelapa, isi kelapa, dan ais ke dalam blender. Bubuh gula banyak2 jugak.

Pastu blend! and...
*
*
*
Vualllaaaa~~~

Coconut Shake Sdn Bhd :DD

anyway, i'd like to promote my second blog hihi. Takde la bermanfaat sangat just nak sharing je. Kalau korang rasa facebook membosankan, buka blog tu, ada la sikit2 tazkirah dan selebihnya hanya nak happy kan mood korang je :D ouh, ada gak quote yang best2, boleh lah post kat facebook korang, kita share eh, takyah credit kat aku pun takpe. kalau tak keberatan tinggalkan mesej korang kat situ, so aku tahu sape yang dah visit. here is the link :)

 adiwanang.tumblr.com



4 comments:

Izyan Hanis said...

kite x suka coconut shake
salu jumpa air ni bila balik kg je
kat kawasan umah kite x de kowt
err, maybe x de pokok kelapa?

air kelapa pun kite x bape suka
HAHA >.<

tapi kat sungai buloh ade jual buah kelapa (sebelah kawasan umah)
tapi slalu nya abang kita yg buat semua bende
skrg dah xde, xminum da sebab smua malas nak buat. HUHU :)

nursyahera bahtiar said...

hai asilah! hehehehhehee.

ainaa said...

silah, I love coconut shake!
klu gi pasar mlm ni la wajib dibeli
tp sekarang dh susah nk jumpa coconut shake yg sedap.
kebanyakannya cam tawar, n x ckp bhn
sedih sbb dh ssh nk cari c.s yg sedap cam dulu :(

kena buat sdnri la kowt klu nk sedap
huhu

miss asilah said...

iezy : air kelapa sedap, coconut shake lagi la sedap. agaknya iezy tak suka product kelapa yang lain kot, macam aiskrim ke, so thats why lidah tak kena dengan rasa kelapa. iezy ada adik im :)

syera : hahahahahahhah hye syera!:DD

ainaa : buat sendiri lagi sedap siyes! haha orang jual pun kadang ada tipu2 gak, dye campur air putih sikit. tak natural, nak untung lebih kan. :)