Saturday, November 19, 2011

Memujuk Hati

Salam,

bila satu masa tu tertinggal solat, tak pun telajak waktu, tak terasa ke korang perasaan bersalah, rasa macam nak solat taubat banyak2, perasaan takut akan ditinggalkan sorang diri oleh Tuhan, seolah-olah sebab tak solat tu, walau sekali, kemungkinan Allah dah tak pandang kite lagi.

semasa dalam usrah, ada satu soalan yang menarik berbunyi "kalau seseorang hanya mengetahui perkara basic tentang Islam macam solat dan puasa je boleh ke masuk syurga?"

dan ada rakan menjawab, dalam dunia ni ada banyak manusia, ada ramai yang lebih baik amalannya, jadi apa yang kita nak harapkan dari Allah, padahal dah tentu2 Allah akan lebih memandang hambanya yang lebih soleh berbanding dengan org yang tahu perkara basic. Disebabkan itu kite kena compete dengan org2 lain utk masuk syurga, supaya Allah jugak nampak kita di antara banyak2 orang yang beriman. Yakin ke kite dengan amalan asas kite tu je dah cukup menjamin utk masuk syurga?

bila dengar jawapan dye, aku rasa macam syurga tu jauh sangat2 daripada aku. sedih.

aku tertarik dengan status facebook ni :

"Heal my heart ya Allah.. Bless me with a new heart..."

sememangnye, nak! :'( kadang2 rasa sakit kenapa Allah uji dengan pelbagai masalah, tapi selalu sedapkan diri, Allah buat macam tu sebab Dia sayangkan kita.


Berkata Abu Umamah r.a. bahawasanya Rasulullah s.a.w telah bersabda

"Berfirman Allah kepada para malaikatNya! Pergilah kamu kepada hambaKu si fulan, dan timpakan ke atasnya bala ujian, kerana Aku suka mendengar suaranya(doanya)"
(Riwayat Thabarani)

"Tidaklah seorang muslim tertimpa suatu kelelahan, atau penyakit, atau kekhuatiran, atau kesedihan, atau gangguan, bahkan duri yang melukainya melainkan Allah akan menghapus kesalahan-kesalahannya (Dosa) kerananya.” 
(HR. Al-Bukhari no. 5642 dan Muslim no. 2573)

dan setiap apa yang berlaku tu mesti ada hikmahnya. kadang2 marah jugak kenapa bila berdoa tu lambat sangat Tuhan nak makbulkan. Ada sorang kawan ni jawab, bukan Allah tak dengar doa kita, tapi mungkin pertama, apa yang kita doa tu buruk utk diri kita. Kedua mungkin kalau Allah makbulkan doa tu cepat2 takut nanti kita lupa kat Dia terus lepas dpt apa yang kita nak dan ketiga, Allah akan makbulkan doa kita tapi lambat sikit sebab Dia nak tengok kesungguhan kita bila berdoa merayu2 minta tolong dari Dia.

bila satu masa tu, kenapa bila kita kenal seseorang, mula2 baik tapi lepas dah lama2 tu jadi renggang dan orang terus pergi dari hidup kita. Dan ada teman menjawab, Allah hantarkan kita seseorang supaya kita dapat belajar sesuatu dari dia untuk satu tempoh. Dan kalau orang tu masih dengan kita, maksudnya, masih
ada lagi yang perlu kita belajar. Contoh, dapat roomate, tinggal setahun lepas tu pindah sekolah, maksudnya dalam tempoh setahun kita tinggalkan dengan orang tu, mesti dah banyak benda kita belajar dari dye. 

lagi satu soalan, "antara Allah dan mak, siapa yang lebih kita sayang?" 

jawapannya, kita kena sayang Allah lebih sebab Dia yang hadirkan rasa sayang dalam hati kita utk mak dan org2 lain. Dia hantar mak kepada kita sebagai pengantara untuk Dia tunjukkan kasih sayangNya kat kita sebab Mak kita tu pun Allah yang cipta, segala2 sifat pada mak kita, Allah yang bagi. Jadi selama kita membesar dari baby sampai sekarang ni, selama ni kita sangka hanya dapat kasih mak dan ayah semata-mata, kita tak sedar Allah jugak sampaikan kasihNya kepada kita. 

Tak cukup lagi ke alasan untuk kita kembali dan menyayangi Tuhan?


mood : dakwah diri

4 comments:

humaira said...

thanks silah atas perkongsian...


zana~

Izyan Hanis said...

(;

siti hanisah said...

rasa nak nanges baca smbil dga lagu ni..

:')

azielee said...

Thank you my dear...
Baru Cu perasan, kenapa Allah tunjukkan supaya kita jauhi seseorang tu. sebab Allah sayang kita supaya kita tidak terikut-ikut dengan cara kehidupan yang melalaikan dan tidak menurut perintah Allah..