Monday, December 26, 2011

Life #2

salam,

haaaahhh, macam dah lama sangat tak tulis pasal life kat sini. so far, rasanya satu batch tahu aku pindah rumah baru dan tak kurang juga kemasyhuran cerita mengenai persengketaan kitorang dengan previous tuan rumah lol -.- insyaAllah, segala urusan kitorang akan dipermudahkan by the end of this month, menjangkakan hatiku ini bakal bertambah sakit dan sakit kembali lagi2 bila dengar nama EX-tuan rumah "kesayangan".

Papepun, rumah baru sekarang, dekat ibrahimyah, ada satu perasaan tenang bila buka tingkap pagi2 selepas subuh, angin yang bertiup sejuk dan nyaman beserta langit yang kosong, samar2 pancaran cahaya fajar menyuluh ayat2-quran, duduk di tepi, kadang2 rimbun hujan belum lagi sempat kering, musim sejuk mula menjengah, syukur :) *ayat puitis abes. haha, baru sekarang rasa buka tingkap bilik, kat rumah lama ada tingkap dapur ngan toilet je, yang lain sumer pintu lol

rasa duduk bilik sorang masing2, ceh macam tak biasa je kat mesia haha. takpe la, kitorang serumah akan pastikan ukhwah, keakraban tu kekal, lebih2 lagi masa solat dan tazkirah, insyaAllah.

rasa pergi uni sorang2, lintas jalan etc, sebelum ni dengan nadhirah ngan ibah, mungkin ada hikmah supaya aku berani sikit, antara kitorang bertiga, aku lah paling penakut nak lintas jalan. iye ke ibah? iye ke nadhirah? :pp

kawasan sini dekat dengan pasar dan mini market. dekat jugak dgn mesin atm cib (bahaya). Cuma aku tak jumpe kedai makanan. Rumah dulu mengharap kat spicy dan firah masywi kalau malas nak masak, kat sini *pandang kiri pandang kanan*.....

pasal study, err dah buka buku baru. nak tulis azam baru pun malu2 ni, kerajinan dan kemalasan tak pernah duduk sama taraf, either salah satu tinggi dan lawannya rendah -.-' dont worry, setakat aku belajar 16 tahun ni, pasal belajar aku serius jugak especially time exam, of course ahah

ouh, the other day, ada buat potluck utk section dan floor, SUKA GILA! maybe sebab makan free kot hahaha. tak jugak. dye ada rasa semakin sayang antara ahli tu, err pengakuan sebenar-benarnya ni haha :D

overall, kehidupanku bertambah baik, alhamdulillah. ujian yang Allah bagi tu tak pernah berhenti, instead kita mintak ringankan beban, mintak la supaya kekuatan Allah bagi hari demi hari.

err, gambar bilik nanti aku upload lepas tacap sumer haha :)

xoxo

Friday, December 16, 2011

Zikir Munajat

salam, kat sekolah dulu, setiap blok aspuri akan buat majlis zikir utk budak2 yang takleh solat. bawah sekali ada link download mp3

 munajat1.jpg
Ertinya: Ampunilah hamba Ya Allah. Tuhan yang Maha Agung. Tiada Tuhan yang lain melainkan hanya Engkau. Dialah Tuhan yang Maha Hidup lagi Maha Perkasa dan hamba bertaubat kepada Engkau ya Allah.

munajatdua.jpg
Ertinya: Tiada Tuhan yang lain melainkan Allah yang Maha Esa. Tiada sesuatu yang menyengutu bagi-Nya. Tuhan yang memiliki segala kekuasaan. Tuhan yang memiliki segala pujian. Dialah yang menghidupkan dan Mematikan. Dialah Allah Tuhan yang Berkuasa atas segalanya.
zikirtiga.jpg
Erti: Ya Allah, ya Tuhan kami, hindarkan kami daripada azab api neraka

munajat3.jpg 
Maksudnya: Ya Allah, Engkaulah Tuhan yang memiliki kesejahteraan, dan kepada Engkaulah jua kembalinya kesejahteraan. Maka hidupkanlah kami wahai Tuhan kami dengan kesejahteraan dan masuklah kami ke dalam syurga tempat kesejahteraan. Maka berkat Engkau ya Allah, Tuhan kami dan Maha Tinggi darjat Engkau ya Tuhan yang memiliki Kehebatan dan Kemuliaan.

 munajat4.jpg
Ertinya: Hamba meminta perlindungan dari-Mu ya Allah, dari syaitan yang kena rejam

munajat5.jpg
Maksud: Dengan nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang. Segenap pujian untuk Tuhan Pemimpin alam semesta. Yang Pemurah dan Penyayang. Yang Memiliki- Memerintah hari akhirat. Hanya Engkau yang kami sembah dan kepada Engkau kami memohon pertolongan. Pimpinlah kami ke jalan yang lurus. Jalan yang Engkau telah anugerahkan nikmat kepada mereka; bukan (jalan) mereka yang dimurkai dan bukan (jalan) mereka yang sesat.

 munajat7.jpg
Erti: Maha Suci Allah dan Pujian itu bagi Allah, tiada Tuhan yang lain melainkan Allah. Dialah Allah Tuhan Yang Maha Besar – (33 kali)

 munajat8.jpg
Erti: Allah- Allah-Allah-Allah ya Allah, Allah ya Allah- Allah ya Allah- Allah ya Allah, Allah-Allah-Allah- ya Allah, Allah-Allah-Allah ya Allah, Allah ya Allah-Allah ya Allah-Allah ya Allah.

 munajat23.jpg
Erti: Ya Allah, selawat dan salam ke atas penghulu cahaya bagi segala cahaya dan penghulu rahsia bagi segala rahsia, pembuka (kunci) bagi segala pintu kemudahan iaitu penghulu kami dan tuan kami Nabi Muhammad. Nabi yang teristimewa dan keluarganya yang suci dan sahabatnya yang terbaik, berbagai nikmat Allah dan semua pejuangnya.

 munajat14.jpg
Erti: Tiada Tuhan yang lain melainkan Allah - (3 kali). Muhammad Pesuruh Allah – (3kali).




 munajat15.jpg
Erti: Ya Allah, ya Allah, ya Allah, ya Allah – (3 kali)





 munajat22.jpg
Erti: Ya Allah. Tuhan yang memiliki segala kehebatan dan kemuliaan. Matikan kami ya Allah atas agama Islam – (3 kali)





 munajat19.jpg
Erti: Kami memohon taubat kepada-Mu ya Allah – (3 kali). Kami kembali kepada-Mu ya Allah – (3 kali). Kami sesungguhnya menyesal atas perbuatan maksiat yang pernah kami lakukan – (3 kali).


munajat9.jpg
Erti: Maha Suci Tuhan (Allah). Tiada kuasa makhluk mengatasi kudrah kekuasaan-Nya, Dialah Tuhan (Allah) di atas singgahsana Arasy, dengan kerana Esa dan Tunggal, memiliki segala di atas Arasy langit dengan senang dan mudah demi kerana kemuliaan-Nya semua wajah-wajah sujud dan tunduk kepada-Nya.




 munajat10.jpg
Erti: Cukuplah perhitunganku dengan Tuhanku yang Maha Mulia. Tiada sesuatu yang lain di hatiku selain daripada Allah, nur Muhammad s.a.w. - (5 kali)


 munajat11.jpg
Erti: Tiada sesuatu yang lain yang tersingkap selain daripada Allah – (10 kali)

 munajat12.jpg
Erti: Tiada Tuhan melainkan Allah. Tuhan yang memiliki. Tuhan yang hak. Tuhan yang benar (nyata). Muhammad pesuruh Allah, benar segala janjinya lagi dipercayai– (5 kali)
 munajat13.jpg
Erti: Hamba memohon keampunan kepada-Mu ya Allah, sesungguhnya Engkau yg Allah Maha Penerima Taubat – (10 kali)




 munajat14.jpg
Erti: Tiada Tuhan yang lain melainkan Allah - (3 kali). Muhammad Pesuruh Allah – (3kali).

 munajat16.jpg
Erti: Ya Allah, ya Allah, ya Allah, ya Allah yang Maha Pelembut – (8 kali)


 munajat25.jpg
Erti: Selawat Allah ke atas Nabi Muhammad. Selawat Allah ke atasnya berserta salam – (2 kali)


nih link download zikir mp3

Saturday, December 3, 2011

Memujuk Hati #2

Salam. Ada banyak perkara yang aku bincang ngan kawan. Antaranya.

Mungkin sekarang kita susah nak berubah ke arah kebaikan, takut nak berhijrah memperbaiki diri, risau dengan tanggapan orang lain, dan mungkin kita tak yakin akan terus istiqamah. Takpe, kita start perlahan2, tak payah drastik sangat. Contoh, mungkin kat malaysia kita free hair, tapi bila belajar kat mesir kita digalakkan pakai tudung. Mula2 sampai sini tak suka, rimas rasa macam hipokrit, takpe, tunggu la dalam masa 10 bulan belajar kat mesir, kita pakai tudung selama tempoh tersebut. Percaya atau tidak bila balik malaysia untuk summer break, masa nak keluar jalan2 nanti akan terdetik dalam hati, "asal rasa macam sejuk je kepala ni eh, rambut terbang2, rasa tak proper lak". Perasaan kekok sebab tidak bertudung muncul dengan sendiri, kenapa?    atas alasan dah terbiasa pakai tudung utk tempoh 10 bulan di mesir. Ini lah dinamakan, "hipokrit dapat mengislahkan diri" :)

Dan ada seseorang yang pemakaian tudungnya tak sempurna, pendek lah mungkin. Seorang sahabat memberinya sehelai tudung besar(labuh) kepada dia. Juga, di rumah, hanya kita seorang je yang pakai tudung, tapi adik beradik lain free hair je. Takpe, kita terus pakai tudung yang cantik2 la sikit, pakai kemas2, nanti lama2 diorang tengok kita "eh2 cantiknya tudung, nak pakai jugak". Dalam hati, dye rasa cantik kalau pakai tudung boleh tunjuk dengan orang lain, tapi sekurang kurangnya kita berdakwah through action, kita selamatkan dye dari seksaan azab.

Ada soalan, "boleh ke masuk syurga tapi tak payah tahu pasal sirah nabi?". jawapanya, kite kena lah ambil tahu jugak pasal sahabat2 nabi, sebab kat dalam syurga tu nanti kebanyakan ahlinya terdiri daripada para sahabat. So kita kena prepare awal2 nak kenal dengan kawan2 nabi.

Pengalaman rakan menceritakan, masa pulang dari kelas dengan menaiki teksi, Aminah (bukan nama sebenar) bertanya kepada rakannya yang dari tadi terkumat kamit seolah2 sedang membaca sesuatu. Rakan tersebut menjawab yang dia sedang membaca al-mathurat. Aminah bertanya lagi, "mana buku mathurat?", sekejap lepas tu, Aminah tersedar sendiri, kawannnya telah menghafal doa2 mathurat. Nak cakap kat sini, masa lapang menaiki kenderaan, ada lebih baik diisi dengan menyebut ayat2 Allah, berzikir dan lain2. Ada juga rakan yang pulang berjalan kaki dengan tasbih di tangan supaya setiap langkahnya hanya mengingati Allah. Mungkin bagi yang suka mendengar, boleh letak nasyid asma ul husna dalam mp3, secara tak langsung kita elak daripada berbual kosong dengan kawan.

Korang tak rasa jeles ke bila tengok kawan serumah atau roomate bangun malam mengerjakan solat sunat. Perasaan tu datang sendiri sebab kita takut Allah akan lebih rapat dengan orang lain berbanding kita sendiri. Sama macam kita jeles tengok kawan kita berkawan baik dengan orang lain, tapi perasaan jeles yang pertama tadi lebih manis kot :)

Katakanlah: “Jika bapa-bapa , anak-anak , saudara-saudara, isteri-isteri, kaum keluargamu, harta kekayaan yang kamu usahakan, perniagaan yang kamu khawatiri kerugiannya, dan tempat tinggal yang kamu sukai, adalah lebih kamu cintai dari Allah dan RasulNya dan dari berjihad di jalan nya, Maka tunggulah sampai Allah mendatangkan Keputusan NYA”. dan Allah tidak memberi petunjuk kepada orang-orang yang fasik.
(surat at-taubah ayat 24)


ayat di atas menjelaskan sebenarnya Allah jeles jugak dengan kita. kenapa? mungkin sekarang kita kejar cinta manusia, setiap hari kita nampak bayang orang tu je, doa pun memang hanya nak dengan orang tu je, sampai satu masa nanti Allah buat sesuatu, Dia ambil orang yang kita sayang tu daripada tangan kita. Allah nak beritahu, jangan sampai menyayangi makhlukNya lebih dari sayang kita untuk Allah. 


Bersyukurlah wahai diri ini kerana sebahagian dari para sarjana menyebut “syukur kadang kala lebih tinggi makamnya dari sabar"


ada kawan yang ditimpa musibah, aku tanya ape perasaan dye dah sakit2 ni nak pergi kelas tak boleh, dah lah subjek berat untuk semester ni. Dye jawab, "takpe la, ni nasib baik ligament tear  je, kalau bone fracture lagi susah, Alhamdulillah sangat" .. kita bila susah ada kalanya kita banyak mengeluh, yang ada kesedaran sikit dye akan tenang dan sabar, tapi orang yang lagi up sikit, dye bersabar dan bersyukur, untuk setiap dugaan, ujian yang Allah turunkan, perkataan Alhamdulillah sentiasa disebut, tak kisah lah perit mana pun sakit yang ditanggung.


dan doa yang paling baik adalah doa yang paling dekat dengan prioriti kita. kalau waktu tu kita nak exam, kita doa lah permudahkan untuk menjawab soalan.


"jangan Engkau biarkan nasib kami ditentukan oleh diri kami sendiri, walaupun dalam sekelip mata atau dalam kadar yang lebih pendek dari itu"-doa mathurat
takutlah bila apa yang kita buat, Allah dah tak ambil kisah, Dia takkan tolong kita lagi.


jadi jika ada sesuatu yang ingin kita buat, dengan niat yang baik, insyaAllah dipermudahkan. renungkan surah al-Ankabut ayat 69.


mood : masih lagi dakwah diri