Saturday, June 2, 2012

Memujuk Hati #4

Terkesan di Hati

" Wahai orang-orang yang beriman, sekiranya kamu membantu agama Allah, nescaya Allah akan membantu kamu dan meneguhkan kedudukanmu" - surah Muhammad, ayat 7

Hukum & Neraka + Syurga

Sifat Syurga yang telah dijanjikan kepada orang-orang yang bertaqwa (ialah seperti berikut): ada padanya beberapa sungai dari air yang tidak berubah (rasa dan baunya), dan beberapa sungai dari susu yang tidak berubah rasanya, serta beberapa sungai dari arak yang lazat bagi orang-orang yang meminumnya, dan juga beberapa sungai dari madu yang suci bersih. Dan ada pula untuk mereka di sana segala jenis buah-buahan, serta keredhaan dari Tuhan mereka. (Adakah orang-orang yang tinggal kekal di dalam Syurga yang sedemikian itu keadaannya) sama seperti orang-orang yang tinggal kekal di dalam neraka dan diberi minum dari air yang menggelegak sehingga menjadikan isi perut mereka hancur? (Sudah tentu tidak sama)! - surah Muhammad, ayat 15

Friday, June 1, 2012

Memori yang Hampir Hilang -.-
















atas ni ada soalan. boleh lah try jawab :D
post ni macam quiz, sesape dpt jawab soalan kat atas ni dengan betul semuanya, dapat hadiah. jawapan boleh inbox kat facebook. sekian, sebarkan :DD

post teristimewa ini ditujukan kepada aina yang akan menghadap spm tahun ni.

Friday, May 25, 2012

Kure2 ku Totoi

as salam :)

tiga hari yang indah. cuti berterusan :D rasanya semua org dah tahu aku bela kure2, banyak gambar aku post kat facebook, dengan video2 sekali haha bile tengok kawan bela, pun ikut nak bela jugak. Seronok sebab kite akan paham cara hidup sesetengah haiwan tu. Contoh macam arnab, da 8 tahun bela, so memang paham kitaran hidup dye, macam mana dan kat mana dye beranak, kecik mana baby dye sumer. Aku rasa hidup ni bukan segala-galanya tentang diri kita, ada rasa insaf syukur roh dimasukkan dalam jasad manusia, haiwan ada otak tapi takde akal :)

12 hari berlalu, sedikit sebanyak aku dpt tengok perubahan kure2 aku. Nak tunggu dye membesar alamat sampai aku kawen belum tentu dye boleh jadi sebesar yang korang jumpe kat zoo, dan tepi falaky tuh haha. Tak macam ikan laga yang aku bela, tiap kali bagi makan, 2 biji je food yg aku letak sebab mulut dye kecik je. Lain halnya dengan kure2, mulut dye lebar, sekali makan satu cubit aku letak. Dah la tu, waktu makan pun takde la regular, breakfast, lunch, dinner. Nih siap makan pukul 10, minum petang dan supper. Kure2 aku suke makan dan aku harap dye membesar dengan cepat sebab kecik sangat dan aku takut dye mudah menghidapi penyakit hahaha Kalau ikan, biasanya 2 minggu sekali aku tukar air baru, tapi kure2, 2 hari sekali, kadang2 tu setiap hari aku tukar, sebab air dye cepat busuk, ye lah, taik dye pun lagi besar dari  ikan. Disebabkan aku selalu merenung kure2 tu, so utk mengelakkan bau yg kurang menyenangkan, jadi aku kena rajinkan diri bersihkan air dan tempat tinggal dye. Setakat ni takde masalah. Cume, kawan ada pesan lepas pegang kure2 kena basuh tangan bersih2.

aku perasan sekarang kure2 aku dah pandai kuis2 batu, aku susun elok2 esok tengok dah bersepah. Ni merupakan satu perkembangan yang baik, kure2 tu dah pandai memberontak ahaha. Oh, dye pun nak start nak kenal orang, let say, tetibe ada orang approach, dye akan terkejut. Kalau dulu, dye buat bodoh je. Masa mula2 aritu, kure2 aku selalu cuba utk melepaskan diri, konon nak panjat bekas, tapi sekarang dye redha  duduk dalam bekas yang kondusif tuh lol. Ibah ckp kure2 aku tuh jantan, sebab corak kat abdomen 6 pax dye jarak2 haha. Housemet aku ada bising aritu, dye cakap aku ni tiket balik tak beli lagi, kate duit takde sumer, tapi nak jugak bela binatang. haha takde la mahal pun kure2 ni, kat mesia bawah 10 ringgit kot, tak sure. Just aku nak beritahu, kalau kite bela binatang ni, insyaAllah dimurahkan rezeki sebab rezeki utk kite lain, rezeki utk haiwan pun lain. Paham ke? selain memupuk rasa kasih sayang terhadap binatang, ni baru binatang apatah lagi sesama manusia. Tapi sesetengah org tak suke bela binatang, maybe sebab tanggungjawab kot dan leceh sebagainye. Tak kisah la, tak bela takpe tapi jangan kite berlaku zalim terhadap binatang. :)

Wednesday, May 9, 2012

KENANGAN KANAK-KANAK ZAMAN 90-AN

assalamualaikum,

baru je abes exam aritu. so i guess nak bermanja dengan blog. oh btw, sesape yg ade wordpress, follow me kat situ :D actually, aku dah lama nak post pasal tajuk ni since 2nd year lagi tapi tak berkesempatan. Research sumer dah carik pastu lepas format laptop, segala-galanya hilang huhu. Last year aku citer pasal sekolah rendah aku, tapi kali ni pasal tadika, yang selebihnye aku letak gambar je hahaha :DD

Seawal ingatan aku dari tadika kemas, masa tu umur aku 5 tahun, datang untuk main je, biler waktu rehat dye bagi minum milo, makan ape tak ingat. Tapi setiap dari kitorang ada berus gigi sendiri dan ia digantung pada dinding. Aku ingat 2 orang je nama kawan masa tuh, Nani dengan Nizam(botak). Ouh, disebabkan tadika tu yang letaknya dalam kawasan kampung, dan diperbuat daripada kayu, tingkap pun pakai jaring2 je, suatu hari tu kena masuk pencuri -.- kalau korang pernah dengar lagu ni : "bangun pagi, gosok gigi, cuci muka dan mandi, pakai baju, minum milo, cergas2, pergi sekolah" lagu ni aku blaja kat tadika ni lah hahaha

aku suke main wooden block kat atas ni. Segitiga jadi kereta, yang papan leper panjang tuh buat jalan raya. haha ^^


Next, masa aku tadika perpaduan 6 tahun huhu masa ni aku dah nampak matlamat kenapa kita kena belajar, to be exact, aku paham la ape maksud belajar lol. Nama cikgu aku masa tu, cikgu Shiela, indian rambut curly dan sangat baik. Masa ni, cikgu ngan parents aku dah nampak bakat aku dalam mewarna. Ofkoz la, masa tadika kite sumer diajar basic camne nak pegang pensel sumer, and aku normal, tak kidal hahaha Aku suke waktu rehat sebab boleh main masak2 kat dalam rumah kecik kat bawah ni. Budak laki pun join sekali haha. Waktu nak balik pun best jugak sebab dapat main kejar2 kat depan tadika sementara tunggu ayah Suhana jemput :) Oh, aku ingat jugak, pihak tadika anjurkan pertandingan membuat tanglung, tapi aku tak dapat datang. Tapi cikgu shiela suro jugak budak2 yang tak dtg buat tanglong. Aku pon suro ayah aku buatkan, ayah buat pakai dawai, untuk cover dye, mama jahitkan jaring bunga telur tu pastu tampal kertas bintang2. Esoknye tunjuk kat cikgu, cikgu tanya kenapa tak datang masa pertandingan, agaknya cantik sangat kot tanglong aku, pastu cikgu pun ambik penselbox kain bagi kat aku huhu hadiah saguhati ler tu ^^

rumah pondok2

tanglong standar budak tadika

Seterusnya zaman di sekolah rendah. Kalau korang ingat dulu2, kita ada hari kantin, paling mahal kupon masa tu 2 ringgit je, pastu bile dah naik tahap 2, dah mampu beli yang 3 ringgit punye. Kite jugak dulu menggunakan bahasa F bile nak cakap benda2 yang secret ni, especially budak pompan la, banyak betul gosip, tapi aku tak reti gune pun, lampi sikit lol. Kat sekolah aku dulu ada program sifir, sape dapat hafal sampai sifir 13, baca depan2 cikgu baru boleh dapat lencana emas, aku pass lencana perak je haha. ouh, aku rasa setiap sekolah buat sambutan bulan kemerdekaan kan. Dekat sekolah, cikgu ada jual bendera sticker, pemegang dye lidi, satu 2 ringgit, setiap pagi kitorang aku menyanyi lagu2 patriotik sampai hari kemuncak baru nyanyi lagu Tanggal 31 ogos sambil kibar2 kan bendera masing2, plus cikgu jugak jual bendera negeri sembilan bukan setakat jalur gemilang je haha :D


dulu, biler cikgu tak masuk kelas, sampai satu masa, ada murid hantar pesanan cikgu dan cakap " kelas 3 Anggerik, cikgu Kuna suruh pergi bilik tayangan" and then satu kelas "YEAHHH!" tak kisah lah tengok citer ape pun, yang pasti masa tu memang kitorang malas nak belajar hahaha


bendera malaysia plastik, ada gula2 kat tangkai dye. Selalu beli benda ni :D


Ni nama dye EZ bag, aku dpt merasa pakai beg ni masa darjah 4, bag Swan huhu. 

ni adalah name tag zaman dulu2, warna melambangkan warna rumah, aku ingat dulu nak tempah benda ni harga dye 2 ringgit, setiap hari aku pegi kedai buku sekolah nak tanya makcik tu, "makcik, name tag saya dah siap?" punye semangat beb :D sekarang ni, budak2 jahit nama je kat baju sekolah. Masih ingat lagi kepentingan memakai lencana sekolah? supaya biler kau accident mati katak tengah jalan ke, senang orang nak tahu kau dari sekolah mana, carik identiti kat sekolah. so adik2, suro mak jahitkan lencana sekolah ok, penting tuh.


dulu ada kawan buat bisnes buat calling card, aku tak mampu la nak tempah benda ni sebab kena bayar 10 ringgit. So, aku beli card yang kena tulis nama sendiri tu je. Tapi benda ni memang cantik pun, masa tuh kan tengah hot pasal citer winter sonata, so kat card tuh ada la gambar hero ngan heroin citer tuh selain nama kita bercetak kat situ, itu je yang special hoho oh, buku biodata. simpan lagi kot buku tuh, siap ada part "ucapan saya" lagi. " biasanya budak2 tulis, FRIENDHIP FOREVER(ayat common english masa dulu)... tak de pon forever, masing2 buat hal sendiri sekarang *sigh*



botol air. dulu siap bawak bekal air milo lagi, once botol ni terjatuh, terus bocor, dah tak pakai dah, last2 beli air 20sen, 50 sen kat kantin je huhu


jam tangan budak boleh bukak tutup, dulu femes dengan power rangers.


Kali ni aku nak citer pasal alat tulis lak, pencil box kat atas ni boleh bukak depan belakang. kalau korang ingat dulu2. then berlaku la revolution biler penselbox besi dan bertingkat pulak muncul. Paling eksklusif kalau dye 3 tingkat. Budak laki tak suke pensel box camni, pompan sangat, diorang prefer pakai tape video tu, pastu ditampalnya sticker alien.



sticker alien. bende ni aku nampak kat basikal la besenye.


kalau korang ingat dulu, kedai buku ada jual pewangi yang bulat2 kecik tu, biasanya letak dalam pencilbox, kasi wangi sikit



sharpener



pemadam. dulu, kita pernah main lawan pemadam, kat pemadam tuh ada corak kartun digimon dan sebagainye. Ada satu je pemadam lucky aku masa tu, corak dye Wagarumon. selalu menang bile gune dye. haha. Pastu revolusi berlaku, muncul pemadam kurus berbentuk pen macam kat atas ni. 


gam. selain drpd bentuk ni, ada gak bentuk macam baldi beserta sudu dye(kalau korang ingat). Gam tu aku beli masa tahun satu, baru pakai satu hari, abes kelas je terus hilang huhu sadis. citer betul nih.


haa aku tak ingat la nama pensel ni ape, tapi lead dye boleh refill huhu


pensel shaker

 pen gel berwarna plus metallic, nih budak2 gune nak menulis buku biodata. budak pompan punye barang ni haha



dulu, aku ada water color panda ni, sebelum beralih kepada buncho.


corak guna pelepah pisang. ada gak tekap gune kentang yang dah diukir siap2 oleh mama dari rumah. Aku rasa ni benda first yang aku blaja masa pendidikan seni. aku suka seni dulu ^^

kolaj

anyaman

haa. bawah ni buku skrap. Buku skrap pertama aku pasal motor. Dulu ayah suka beli majalah roda2, sumer pasal motor, pastu masa tu aku tahun 2 kot, cikgu suro buat buku skrap. Aku tak tahu menatang ape skrap2 tuh, aku pun suro ayah buatkan, satu buku tuh penuh gambar motor je. haha tapi biler dah besar sikit, baru tahu. Buku skrap ni tak boleh ada tulisan tangan langsung, sumer kena tampal. Last buku skrap aku pasal jenis daun, kan kita ada belajar pasal daun urat selari, daun urat sejajar kan, haha aku menang jugak akhirnya :DD


oke next pasal permainan dalam sekolah haha. Segala-galanya sumber berasaskan buku dan kertas. kalau korang ingat kite ada main potong2 nama macam kat bawah ni. Ni macam game matching la, nak tengok kalau percentage tinggi kira compatible la pasangan nama tersebut haha. ingat lagi ark nak main camne? korang percaya benda ni? Cube buat sekarang :p



atas ni game ape ntah, kita main dalam group, kalau sorang request huruf A, sumer kena cari vocab yang start dari huruf A:
1. nama orang
2. nama tempat/negara
3. buah atau sayur
lagi dua tak ingat haha


ape tah, tak ingat aku copy dari blog lain ni, tapi yang pasti aku penah main la benda ni lol


haaa, punca buku matematik selalu cepat habes sebab benda ni la :D


kite sekarang di luar perkarangan sekolah. kasut berlampu, dulu, memang simpan hasrat je nak ada kasut nih, asal pijak je berlampu, tapi sekarang ni mostly sport shoes ada glow in the dark.


aku pun tak lari daripada daripada membaca komik2 tak berfaedah dulu2 huhu ikut trend la kata kan. aku suke satu komik je yang dilukis oleh Ben, sebab kartun dye sumer comel2. komik first yang aku minat ialah the fishes, pastu mulelah hobi melukis kartun2 anime ni. :D



oh maskod olimpik 1998 kat mlysia

bawah ni sumer game yang aku pernah main dulu, tak tahu la korang. :d





kereta tamiya

laser. eh yang ni aku tak pernah ade. tapi kawan aku ade haha

lego





battleship broad game. ayah yang beli game ni dulu huhu tapi aku tak reti camne nak main hahaha


bey blade. game hasil adaptasi anime

baling selipar

bola sepak kertas.. kalau korang ingat lagi haha




whiteboard utk budak2 kecik


 dulu, adik laki aku suke collect askar2 kecik ni, siap ngan trak, khemah, pokok, kubu , dan lain2. satu set kan. aku pun tumpang sekaki hahaha

payung terjun

plastesin





permainan lidi, satunye game yang aku bawak pergi kelas mengaji.haha


bawah ni jenis2 makanan zaman kite. biasanya dulu aku beli kat babu(penjual roti waktu petang sambil bunyi2 kan loceng)
babu



gule2 ni kalau korang ingat kite boleh makan plastic wrapper dye huhu








asam boi



ni kalau letak kat dalam mulut, meletop2.




dulu, lepas abes sekolah, selalu beli slurpee, ye lah kan, 7-11 dekat je

lastly, senarai cerita kanak2 zaman lampau2. aku tengok sumer hahaha >.<


cardcaptor sakura


maskrider




tak ingat lak citer ape. tapi dulu tv3 selalu siarkan citer cina time petang2 pukul 6 macam tuh. masa tu aku kat depan tv ah. weekend baru kluar rumah main ngan kawan ke huhu

citer ni macam program realiti, tak ingat utk program ape, tapi kat ntv7 la, waktu pagi huhu

keluangman

sang wira(wawasan 2020)




mojacko!! :D 



dulu tengok citer as part of cartoon drpd KFC Hour :D



lepas tengok pokemon, keluar la buku sticker. tak pernah hantar pon. haha

roda impian



salm dunk. seangkatan dengan cardcaptor sakura, ntv7 haha


cili padi!

ninja turtle


yokies! citer kartun telur. comel gila haha

ninja boy





aku dah lama tak buat grand post. so this is it, a special gift from me, utk semua :)

p/s: thanks kat blogger2 lain, sebab dapat idea dari blog diorang jugak, sori curi gambar  lol :D

video cerita kartun dulu2