Tuesday, March 27, 2012

Aku AJK Ekonomi

salam

Ngahaha! gambar ihsan blog iezy :D

rase macam dah lama tak update haha. lately aku agak busy hahaha. dan aku rasa masa aku agak pack dan hectic hahahaha -.-

keputusan untuk membusy kan diri adalah atas kemahuan aku sendiri. Menjadi salah satu ajk untuk unit ekonomi memang aku idam2(lol) kan semenjak beberapa bulan yang lepas. Aku sendiri yang nak rasa pegang tanggungjawab sebab dah lama sangat hidup dalam keadaan yang rilek hanya pikir belajar dan lagha dengan benda lain walaupun sebenarnya module GIT sekarang menjanjikan kesibukan yang sama macam genito aritu haha.

tak ingat da, dah sebulan kot aku pegang jawatan ni, banyak jugak la yang aku dapat sebenarnye, thanks dekat abang rahmat sebab ada suatu hari ni dye sedarkan aku walaupun kita bekerja mostly dengan junior, dan junior jugak adalah ketua kita, sebagai orang yang mungkin 'agak' tua sikit ni tak boleh nak besar kepala sangat kan. Anak2 buah aku, respect je aku ofkoz panggilan akak sumer dan diorang sangat bagus dalam memberi komitmen sumer. Mungkin ada orang yang ragu2, "takpe ke bekerja dengan junior", and certain drpd diorang tak sama course dengan aku pun, ada yang ambil farmasi, dentist.. sampai sekarang, aku tak nampak tang mana susahnye bekerja dengan diorang, contact budak first year datang meeting, tolong pack barang sumer oke dan diorang sangat2 lah semangat dan bernas dalam memberi idea, aku rasa inferior dan suka mendengar idea diorang.Tq kat ayu dan zikri sebab diorang banyak bagi tunjuk ajar, tenkiu ye adik2 hoho. Selain aku dapat menambahkan kenalan especially dlm kalangan junior dan mungkin juga dalam kalangan batch aku sendiri.

Di samping itu(lol) aku rasa semakin bertambah update dengan keaadaan sekeliling contoh masa perubatan sports day ritu dan juga hari keluarga yang akan diadakan tak lama lagi. Kiranya aku harus peka dengan segala program besar yang diadakan oleh Perubatan. Sebelum ni haprak ah aku nak ambil tahu pasal event2 ni sumer, nak masuk join sekali apatah lagi lol. Tambahan pula(lol),  bile dah tahu diri ni semakin sibuk, probability utk mendapat oncall ada meeting tergempar majlis tertinggi unit ekonomi adalah sangat tinggi, so aku harus harus harus semakin bijak dalam menguruskan masa sendiri, masa belajar, masa utk diluangkan bersama smart circle, usrah, kelas arab, tafaquh, AID(tak pernah pergi lagi sebab busy dan penat wahaha), dan masa bersama ahli beit hoho sebenarnye, waktu malam yang agak terganggu sikit, tapi takpe, aku boleh uruskan masa sendiri dan semua perjalanan harian dipermudahkan olehNya, aku rasa pertolongan dari Dia tu dan sangat bersyukur :)

Antara yang lain ialah(lol), aku dapat tukar tabiat aku kalau sebelum ni membazir masa online(lagha) kepada bermanfaat. Dulu buka facebook memang lagha semata-mata, sekarang buka facebook sebab nak balas inbox atas dasar urusan ekonomi, siyesly bab ni aku tak tipu! pastu jengok update group ekonomi, i-mumtaz(kalau rajin), smart circle dan usrah, pastu tutup laptop haha kalau nampak aku komen2 tu memang aku tengah free laa. Ape yang dapat disimpulkan sini ialah, disiplin masa tuh penting.

Tuntasnya(lol), ape yang sebenar2nye aku dapat ialah, aku hidup ni bukan aku sorang je yang ada kat dunia ni, orang selalu cakap utk berbakti kepada masyarakat, dan ini lah apa yang aku cuba buat. Supaya nampaklah jugak aku ni bef"function" utk orang lain, dan aku seronok mentawarkan diri untuk menolong badan kepimpinan di sini walaupun hanya sebagai ajk kecil and yet, aku suka dengan apa yang aku buat.


nampak nama aku kat atas? siyes macam tak percaya je huhu

p/s: doakan aku dan rakan2 di sini :)

Thursday, March 15, 2012

reunion ktt (akhawat)



aku menulis dan berkarya bukanlah untuk diriku sendiri sahaja. Idea dan ilham adalah milikNya. 
Dan aku bersyukur atas ukhwah yang terjalin.
 :)

Monday, March 12, 2012

Melancong ke Italy

salam, arh kekok betul rasanya. kalau kamu tahu ape maksudku -.-'


straight to the point, hari ni genaplah sebulan sudah tarikh flight ke italy haha. nak cerita banyak pasal ape yang yang aku buat kat sana, pergi mana sumer, history setiap tempat tu aku biarkan korang google sendiri lah. aku just letak video yang dibuat sendiri ini utk korang tengok2.



group kami terdiri daripada 7 orang. First impression pasal italy, pick pockets sebab senior ada ingatkan pasal peragut sume, tapi Alhamdullillah kitorang tak de kena curi walau sesen euro pon. Aku nak cerita pasal sistem pengangkutan kat itali ni yang bagi aku agak efisien. Sepanjang kat sana transport utama nak bergerak dari satu daerah ke daerah yang lain ialah menggunakan train(trenitalia), macam dari perak nak ke selangor. Kalau kite nak pergi tempat dye yang historical, tempat tumpuan pelancong sumer, guna bas atau metro(macam putra, monorel etc). Berbeza dengan keadaan di mlysia, setiap perhentian bas kat itali ada tulis nombor bas yang akan lalu kat situ, dan ada board tulis nama tempat sesebuah bas akan lalu, jadi benda ni memudahkan perjalanan kitorang tanpa perlu menggunakan map selalu, guna jugak map especially masa berjalan kaki ataupun sesat. Penting korang decide kata lah arini korang dekat Rome, plan lah dekat rome nak pergi tengok colloseum ataupun fountain trevi, so just tengok nama tempat tersebut kat perhentian bas tuh, tengok lah bas nombor bape yang akan bawak korang ke situ. Err, tak sure lah kat KL sama ke tak sistem dye, sebab tak pernah ber'bas' dalam kl, bese naik putra, ktm je haha. 

Macam singapore, negara diorang memang akan keluarkan denda kepada sesape yang buang sampahkan? kat iatly pun lebih kurang tetapi dorng more to mendenda mereka yang tak mematuhi peraturan menggunakan kenderaan awam. Kat sana, kitorang akan beli tiket bas dari kedai runcit yang berdekatan dengan satu2 perhentian tu, dan tiket tersebut wajib 'validate' bile naik bas, err macam punch card lah. Kalau tak validate tiket tu, nasib tak baik, kot kot lah mase korang naik bas tu ada jugak pengawas nak check tiket sume, redha je lah bayar denda dye yang berpuluh2 euro. somehow aku rasa bila diorang nampak foreigner naik bas baru lah pengawas2 tuh nak jalankan kerja, biasalah kan, kite ni mana lah tahu peraturan negara dye an, nak tak nak kena lah bayar kalau dah buat salah. peh, punya sangka buruk, banyak kot kena denda, 2 kali plak bai. -.-'


okeyh, pasal makanan, hmm kitorang lebih kepada bernasib baik sumer atas pertolongan dari Allah, seriesly masa kat Milan, jalan2 je jumpe kedai runcit orang arab mesir yang jaga. Di situ jugaklah kitorang dapat tahu ada jugak kedai arab yang jual makanan halal, siap dye bawak kiotang pergi restoran tu lagi. Dekat rome pula, jalan2 penat2 sumer terserempak dengan kedai yang jual piza, pasta halal, pun orang arab mesir jugak yang jaga. Memang 3 hari berturut sepanjang kat rome lepak kedai tu jelah. Nak nak makanan dye affordable kan. kat venice pun sama gak, nasib baik ada kedai bangladesh berhampiran hotel kitorang, dye jual indian food tapi halal, dapat jugak merasa nasi beriyani ayam/daging 2 kali sepanjang 10 hari kebulur asyik makan roti je. Tu pun ada jugak sorang pemuda italy yang baik hati belanja kitorang 7-7 makan kat situ, mungkin kesian tengok kitorang makan  dengan ber'sungguh-sungguh' kot, yelah, nasi beb!  Italy bukan lah negara islam, so everything pasal makanan kena rasa ragu2 even se-seimple muffin, kek sebab kite takut dye boleh masukkan alcohol sebagai ingredients. Kite haram makan daging yang tak disembelih dengan nama Allah, so alternatif? kitorang makan seafood je, tuna ke salmon ke, ketam ke, udang ke, sedap pun sedap. Pegi mcD pun beli burger fillet je. Air dye ofkoz lah halal, cume be careful sebab certain air mineral di campur gas, macam korang minum air sprite tapi takde rasa langsung melainkan gas, tak rasa air sampai ke tekak.

rasenye, banyak lagi aku nak citer tapi aku akan citer kalau ada permintaan. ni pun i make it short haha. Sepanjang kat italy banyak bende yang berlaku, seronok dan manis untuk dijadikan sebagai kenangan, pengalaman yang sangat berharga. serius, aku galakkan korang travel, masa tuh mata yang sepet akan menjadi bulat. :)


p/s : gambar kepunyaan mun.
antara blog yang ada update pasal italy :


and and really i would love to tell you all about italy, kalau rasa nak pegi italy, just tengok video kat atas sebagai rujukan tempat, ada pape soalan tanye je lah kitorang, ibah, yan, TK, bel, mun, hasni :)