Friday, May 25, 2012

Kure2 ku Totoi

as salam :)

tiga hari yang indah. cuti berterusan :D rasanya semua org dah tahu aku bela kure2, banyak gambar aku post kat facebook, dengan video2 sekali haha bile tengok kawan bela, pun ikut nak bela jugak. Seronok sebab kite akan paham cara hidup sesetengah haiwan tu. Contoh macam arnab, da 8 tahun bela, so memang paham kitaran hidup dye, macam mana dan kat mana dye beranak, kecik mana baby dye sumer. Aku rasa hidup ni bukan segala-galanya tentang diri kita, ada rasa insaf syukur roh dimasukkan dalam jasad manusia, haiwan ada otak tapi takde akal :)

12 hari berlalu, sedikit sebanyak aku dpt tengok perubahan kure2 aku. Nak tunggu dye membesar alamat sampai aku kawen belum tentu dye boleh jadi sebesar yang korang jumpe kat zoo, dan tepi falaky tuh haha. Tak macam ikan laga yang aku bela, tiap kali bagi makan, 2 biji je food yg aku letak sebab mulut dye kecik je. Lain halnya dengan kure2, mulut dye lebar, sekali makan satu cubit aku letak. Dah la tu, waktu makan pun takde la regular, breakfast, lunch, dinner. Nih siap makan pukul 10, minum petang dan supper. Kure2 aku suke makan dan aku harap dye membesar dengan cepat sebab kecik sangat dan aku takut dye mudah menghidapi penyakit hahaha Kalau ikan, biasanya 2 minggu sekali aku tukar air baru, tapi kure2, 2 hari sekali, kadang2 tu setiap hari aku tukar, sebab air dye cepat busuk, ye lah, taik dye pun lagi besar dari  ikan. Disebabkan aku selalu merenung kure2 tu, so utk mengelakkan bau yg kurang menyenangkan, jadi aku kena rajinkan diri bersihkan air dan tempat tinggal dye. Setakat ni takde masalah. Cume, kawan ada pesan lepas pegang kure2 kena basuh tangan bersih2.

aku perasan sekarang kure2 aku dah pandai kuis2 batu, aku susun elok2 esok tengok dah bersepah. Ni merupakan satu perkembangan yang baik, kure2 tu dah pandai memberontak ahaha. Oh, dye pun nak start nak kenal orang, let say, tetibe ada orang approach, dye akan terkejut. Kalau dulu, dye buat bodoh je. Masa mula2 aritu, kure2 aku selalu cuba utk melepaskan diri, konon nak panjat bekas, tapi sekarang dye redha  duduk dalam bekas yang kondusif tuh lol. Ibah ckp kure2 aku tuh jantan, sebab corak kat abdomen 6 pax dye jarak2 haha. Housemet aku ada bising aritu, dye cakap aku ni tiket balik tak beli lagi, kate duit takde sumer, tapi nak jugak bela binatang. haha takde la mahal pun kure2 ni, kat mesia bawah 10 ringgit kot, tak sure. Just aku nak beritahu, kalau kite bela binatang ni, insyaAllah dimurahkan rezeki sebab rezeki utk kite lain, rezeki utk haiwan pun lain. Paham ke? selain memupuk rasa kasih sayang terhadap binatang, ni baru binatang apatah lagi sesama manusia. Tapi sesetengah org tak suke bela binatang, maybe sebab tanggungjawab kot dan leceh sebagainye. Tak kisah la, tak bela takpe tapi jangan kite berlaku zalim terhadap binatang. :)

4 comments:

aishah na'ai said...

totoi da jd superstar da skang..
sume org knl die..

Izyan Hanis said...

patut la asilah dah sombong dgn kite
dah ade totoi :(

merajuk merajuk merajuk merajuk



heeeee :p

ibah said...

takleh, kalau guna google account kau jumpa blog aku. lol. tapi kalau kau jumpa jgn publish kat mana2, baca sorg je ok!. silahhhhhhhhh, kura2 kau jantan sebab dia punya corak penuhh la! haha

ibah said...

takleh, kalau guna google account kau jumpa blog aku. lol. tapi kalau kau jumpa jgn publish kat mana2, baca sorg je ok!. silahhhhhhhhh, kura2 kau jantan sebab dia punya corak penuhh la! haha