Monday, November 11, 2013

Tentang Lipas


satu telur lipas menghasilkan lebih kurang 20+ ekor anak lipas

Bercerita mengenai "kawan baik" yang tinggal serumah dan tak malu berkongsi makanan dengan aku. Lipas2 tersebut mula beranak-pinak secara kondusif pada awal summer tahun ni dan aku merasakan kehidupan aku sebagai manusia normal semakin terancam dek peristiwa termakan lauk yang terdapat lipas di dalamnya, ditambah pula pada waktu itu sedang blackout jadi aku tak sedar ade lipas dalam lauk kurma daging. Tenkiu kat bel sebab bagi tau, dan aku hanya mampu redha dan bertawakal selepas mengetahui perkara tersebut T.T..

Dan aku rase, aku tak boleh hidup dalam rumah yang dihuni makhluk perosak lebih2 lagi ruang dapur sudah menjadi seperti kampung lipas2. Justeru aku mengambil beberapa preventive step bagi menghalau lipas2 tersebut. Antaranya, sebelum balik raye aritu, aku dan housemate menyimpan semua makanan termasuk gula, garam, teh, tepung, tin2 tuna etc dalam beberapa buah kotak dan setiap bucu/lubang pada kotak tersebut kami sealed/salotep dengan rapi. Lebihan makanan kami biarkan di dalam peti ais macam ikan bilis, kicap etc.. dapur kosong dari sebarang makanan dan semoga lipas2 kebulur.

Alhamdulillah, usaha kami berjaya sebab takde langsung lipas kat dapur selepas kitorang balik semula ke sini. Dari laci sampai ke kabinet dapur, sume clean n clear. Tetapi, seperti dialogue dalam citer jurassic park "nature will find its way".. pabila pintu peti ais dibuka.. jeng jeng jeng......................................... kami menemui ratusan makhluk hitam pelbagai saiz sedang berpesta dengan riang di dalam peti itu. Lantaran aku dan housemet mengambil langkah agresif dengan menyembur ridsect ke seluruh isi peti ais, maka lipas2 mengalami symptom dizziness headache hallucination delusion sebelum coma dan seterusnya mati bertebaran di sekitar peti ais. Kitorang cuci peti ais dengan cuka ngan sabun dettol.

Saki baki lipas masih lagi ada dan direct killing(penyek dengan tangan & ketuk dengan botol) dilakukan ke atas mana2 lipas malang yang bergerak depan mata aku. Selain ridsect, kitorang gune racun lipas berbentuk serbuk dan paste. Sampah dapur pun kitorang dah kerap buang di samping semua makanan akan ditutup dengan rapat selepas masak. Nak menghapuskan lipas 100% dalam masa sehari memang tak lah kan. Aku jangka akan ambik masa dalam sebulan dua. Ade jumpe lipas kaler putih aritu, tapi kejap tu dah hilang. Aku search kat google pasal lipas kaler putih ni, ade tu memang ada tapi bukan semua orang jumpe lipas jenis albino ni, so kire aku bernasib baik lah huhu..


Sunday, November 10, 2013

Dulu Bertiga Kini Berdua

dari kiri :najibah, nadhirah dan asilah

Assalamualaykomm.. Setahun tak menulis blog rase semakin kekok, vocab melayu mahupun english semakin menghilang ditambah dengan tabiat diri yang kurang bercakap tetapi tidak bermakna aku sombong cuma kurang ramah. Sifat lama sukar dibuang sebab inilah diriku, seorang yang pendiam dan suka berahsia jauh sekali seorang yang menyimpan dendam.. ecehh :p

Terasa wajib aku menulis entry ini untuk aku pahatkan satu lagi sejarah dan memori sepanjang waktu aku berada di bumi alex ini. Dedikasi khas untuk nadhirah, seorang kawan rapat aku di sini, yang banyak membantu aku dalam pelajaran mahupun keperluan sebagai sahabat, menjadi penasihat dan pendengar yag baik sepanjang masa tak kira musim panas, luruh atau sejuk. Terasa sedih tapi takkan lah sampai mati kite harus berteman dengan orang yang same.. Kalau pergi mana2 mesti bertiga, kalau seorang hilang, orang lain akan bertanya, "mana najibah?" "mana nadhirah" "mana asilah". Kalau ada potluck atau jamuan section, kitorang bertiga selalu meng-offer diri untuk membawa air instead of bawak makanan sebab senang, tak perlu nak masak2, kalau air berlebih, air tu dibawa pulang ke rumah semula.. :)

Kehilangan beliau bukanlah untuk selama-lamanya, tetapi kehendak dia menentukan jalan hidup sendiri berbeza sedikit dari kami yang di alex ini, aku nak ucapkan selamat meneruskan pengajian di tanah air, semoga sukses dan segala urusan mendapat kemudahan. im gonna miss you :')

 video arab bersama