Sunday, November 29, 2009

Eid Adha Fi Alexandria, Egypt


ni laa hostel mara

“Kullu Sanah Antum Toyibbin” : slamat ari raye(lebih kurang la)
26 november
Lepas asar ana dan 4 org budak floor pergi rumah akak senior. Buka puasa dengan sambut ambang raya kat rumah diorang siap takbir ringkas sekali. Akak2 senior masak sedap sangat. Bebudak floor ana tolong akak2 tu buat mee soto (racik2 ayam je) & bikin kuih raya =)
kuih raye akak senior
27 november
Bangun seawal 5 pagi. Lepas solat, tepon mama sebelum pergi sembahyang raya kat Masjid Ibrahim depan uni. Ramai gile org arab sampai tikar dibentang kat atas jalan raya. Ada yang bawa sejadah sendiri, solat kat tepi2 jalan. Lepas tu, ada makcik arab sedekah gula2 kapas kat bebudak Malaysia yg ade kat situ. Orang arab kat Alex ni, merata je tempat diorang sembelih korban, darah mengalir kat lopak2 jalan. Diorang tak gali lubang sebab tak de tanah kosong kat sini. Isi2 perut pon bersepah2.
arab yg jual gule2 kapas
Sampai je hostel, bebudak floor sumer belasah lontong. Nina masak kuah lodeh malam sebelumnya. Pastu, pergi sambutan eid adha anjuran persatuan Perubatan Cawanagan Iskandariah kat Ibrahimia. Dapatlah jugak merasa kuih karipap =(
kebuluran
Malamnyer, waaa~~~ kebuluran ..!! Mane ade kedai yang buka mase ari raye. Tp, nasib baek Liyana tapau rendang, kuah kacang dgn nasi himpit from senior dia. Tu pon tak cukup jugak.Finally, paksa Nina teman ana pergi beli KFC malam tu. Hehe :P
p/s: act, tak bape nak puas hati ngan gamba ni semua. Blur, no quality at all. I need a camera. :D

4 comments:

BeE~BiE said...

nak nak cotton candy tuh!!!!

.:iezy:. said...

mane pic kite yg sungguh lawa n comey??

Asilah said...

iezy : kte mane de gamba iezy~ haha

ainadira said...

kueh raye senoir ko tu pelik la..ape nme kueh tu??heheee...ko dpt ke gule2 kapas yg org arab tu jual??