Tuesday, January 18, 2011

Cara Mematikan Fungsi Right Click


oke, mungkin korang pernah melakukan blog walking dan tersinggah di mana mana blog yang best macam blog zackzukhairi. Korang nak copy sebahagian ayat daripada blog tersebut atau mungkin nak tekan link link lain, bila right klik jek tetibe keluar window kecik dan tulis mesej seperti "maaf, anda dilarang copy paste sebarang ayat dari blog ini" ...
huhu, bunyi macam sedih, takpe!
jom kita cuba buat macam tu jugak.sila ikut step step di bawah





eerkk.! mula mula kena tahu coding html dulu yee, Macam mana nak tahu coding/HTML? 
sila tekan SINI untuk mematikan fungsi right click. copy(CTRL+C: Copy) coding dari website tersebut dan paste(CTRL+V: Paste).
edit pada bahagian messege, suka hati lah nak tulis ape ape pun okeyh :)


tekan SINI plak untuk mematikan fungsi text selection. Copy coding dari website ni, tapi jangan sekali kan dengan coding utk right click. Guna ruangan HTML/javascript yang berbeza ye :p

sebenarnye, blog aku nih takde la femes mane pun sampai orang luar nak copy paste, saje je sebab takde keje tehehee 

selamat mencuba :)


No comments: