Tuesday, October 6, 2009

Asilah Kejar Firaun Dalam Piramid





Flight 29 September 2009, 3.15 pagi
Naik plane je terus tido.
Tiba di Kuwait pada pukul 11.30 pagi waktu Malaysia( transit selama 7jam)
Flight terus ke Cairo pukul 2 ptg waktu Kuwait.
Sempat lunch dlm plane di kala org2 Malaysia sedang makan malam.
Waktu di Malaysia cepat 6 jam dari Mesir.
Tiba di Kaherah pukul 4 ptg waktu Cairo.
Tiba di airport Cairo yang agak sesak. Tetibe jek kena tegur ngan sorang awek arab ni. Cun glerrrr... Dye tanye aku
“ Where are you from? Philiphines??”
Aku pon jawab, “ Im from Malizie”
Muke aku macam org philiphines kah???
35 org jek yg same flight ngan aku. Kami telah dibawa oleh senior ke Dewan Malaysia Abbasia Kaherah, tempat penginapan sementara kami di Cairo.
30 September 2009
kereta keldai
Akak2 senior telah membawa kami berjalan di sekitar Bandar Kaherah.
Tujuan utama adalah untuk menukarkan USD Dolar kepada nilai matawang mesir iaitu Genih, kat HSBC bank.
1 Genih bersamaan dengan RM0.6O.
Then, kitorang pergi ke University Al-Azhar cawangan Kaherah. Solat Asar kat masjid university tu.
al-azhar university
Maser tulah dapat tengok cara org2 arab solat. Diorang duduk antara 2 sujud macam nak tak nak jek. Yelah kan.. mazhab berlainan.
Pastu, kitorang minum asir(jus). Pekat+manis glerr jus dye.. Bayangkan, jus mangga diorang macam buah mangga yang di blend tanpa dicampur air langsung. Memang 100% asli arhh.
sg nil
Nak balik ke Dewan Abbasia kitorang naik bas. Perghhh..... sesak seyhhh. Kitorang terpaksa berdiri sepanjang perjalanan pulang.
Nak tau, first word arab yg keluar dari mulut aku biler sampai jek kt bumi mesir ialah.. ‘ma alisy’ (sorry). Tuh pon sebab terjatuh kat atas sorang makcik arab ni maser kat dalam bas. Tetibe jek bas tuh break emergency. Heyhh.. Mak cik arab tu pon jawab ‘ma alisy’ gak. Hehe =P
1 Oktober 2009
Ketibaan budak 2nd batch.
tetibe lak ader kat china
Petang tu, pergi Hadiqah tul Dauliah ( Taman Negara). Kat situ ader pokok, taman, bangku... perlu citer ker?? Hmmm
pizzahut delivery... kfc delivery pon ader??
Kitorang pergi taman tu naik tremco(van penumpang). Balik naik teksi. Ader 7 org dlm 1 teksi, bayangkan~~~. Meter kelajuan teksi tu tak bergerak langsung. Statik kat 10km/h. Dah rosak kot.
Atitude pengguna jalanraya di Cairo agak teruk. Susah nak jumpe traffic light kat sini walaupon kat simpang besar. Yang ajaib nyer, kesesakkan jalanraya jarang berlaku. Diorang sempat gaduh2 kat tengah2 jalanraya tu.

3 Oktober 2009
Kitorang pergi mengikuti program Pengembaraan Sekitar Mesir ( Jaulah di Kaherah)
Pergi tengok pyramid kat daerah Giza. Ader 3 piramid yg besar kat situ.
Then pergi Kubu Salahuddin Al-Ayyubi cawangan Kaherah.
kubu salahudin al-ayubi
Pastu pergi Masjid Sultan Hassan ngan Masjid Rafie. Finally pegi melawat Maqam Imam Syafe’i. Nampak banyak peminta sedekah kat situ. Kat tempat maqam tu ader bekas tapak kaki Nabi Muhammad saw. Nak ambik gambar tapi..... tetibe bateri weak. So.... gambar tapak kaki tu tak de lah.. hoho
lastly ialah program kebajikan anak negeri. Kat Mesir, macam ader satu sistem rumah di mana, setiap pelajar diberi peluang untuk kembali ke kampung halaman iaitu rumah negeri mengikut negeri asal masing2. Aku... negeri 9 laa.
=D

10 comments:

AyShaZa said...

kak silahh...

rindu ahh...

.:iezy:. said...

asilah...
ko igt ek pe ko wat dulu2..
huhu

C-lah said...

sungguh ramai sekali yg merinduiku... heeeee

azielee said...

Alisya pun tahu rindu kakak C-lah.

Interesting cerite tu cam kawan Cu cerita masa di pergi ke Cairo ( ikut wife hantar student under Yayasan ) di Cairo Uni.

Kat sana kotor sikit ye?

Dr: Cu Azizah

BeE~BiE said...

lorh..mne gmbr kne men kejar2 ngn firaun??? xde pun!!!

C-lah said...

ha'ah.. cairo lagi kotor drpd alexandria..

adkmu~~~ said...

kak,,,sumer kt cni rndu kt ko...
jgn lupe ble on9 btau..nnt adk ley ym..skg adk da ade ym...da add ko tp mcm xder paper pon...citer ko bert+ klakar la...nk kasi mama bce la... mne firaun yg ko kejar tuh??asal la berteri ko abh time nk amk gmbr bekas tpk kaki nabi...besar x bekas tapak kaki nabi???

C-lah said...

HAHAHAHAHAHAHAHHA

a said...

hidup nogori
HAHAHA

ainaa said...

best la plak baca blog ko..
x mcm ak..
x tersusun tulis blog..
huhu..