Tuesday, December 21, 2010

mencuri tu budaya kau ke?

aku nak share something ngan readers sekalian.

kejadian ni berlaku pada petang 19 disember.
lokasi di sepanjang laluan mengahala ke uni yg sebelum ni pernah ade construction longkang, kalau sesape perasan.

Hari tu, memang mood ak sangat baik, heart rate pun normal. Mase tu aku jalan ngan nadirah. Tengah rancak2 borak2 tu, perasan lah jugak macam ade 2 org arab(PEREMPUAN) ikut kat belakang kitorang. Makin lame makin dekat pulak org arab tu, rase macam ade orang pegang2 beg. Aku tak suspect ape lah maybe sebab aku berjalan terhinjut2 kut mase tu = =' , thats why beg gerak2. Jalan tak boleh nak dekat lagi ke?? sampai macam nak tolak2 aku ke depan lak. Bengang ah aku. Aku dah rase macam ade something yang tak kena so aku pusing lah ke belakang. Involuntary aku pegang tangan minah arab tuh, aku check2 beg tengok zip compartment paling depan ternganga abes. Aku syak mesti minah2 ni buka beg aku sebab nak mencuri. Setahu aku, lepas abes lecture memang zip2 sumer aku tutup dengan rapi nye, sampai nyamuk pun takleh masuk ah. Nasib baik takde ape yg hilang, nasib baik hari tu aku tergerak hati nak letak phone kat compartment paling bawah sekali cause sebelum ni memang bese letak kat compartment depan. Yalah, betul orang cakap, kite kena husnuzon(bersangka baik), fine pastu memang aku lepaskan je minah2 arab tu blah sebab nak tuduh takde bukti, nak marah kang bahasa arab aku lak berterabur. Yang sakit hatinye boleh lak dye gelak2. HAAAAhh ngeng ah! Kau pakai lawa, make up tebal2, rantai berkilau2 keliling leher tapi perangai tak bertamadun. Tempat sikit punye open camtu kau boleh berkelakuan tak senonoh, mane kau punye attitude weyh, dah ah pompan. Kalau memang ye beg aku terbuka dari awal, kalau yek pun niat kau baik nak tolong tutupkan, kau tegur ah aku, cakap ah "cik, beg kamu terbuka". Ape ah buang tabiat kau nak langgar2 aku. pehh panas2 -_________-"

maybe aku over react tapi aku takde pun sampai mencarut2 kat situ, kalau aku ingat perkataan "enti gamus wala eh"(engkau ni kerbau ke ape) ngan "enti alel adab"(takde adab!).. dah lame aku cakap kat situ, tak kasar pun kan? err.. sape rase banyak mencarut tu, tekan sini --> klik haris


Daripada mood baik2, jadi bengang ngan tachycardia plus aku bole rase palpitation yg kuat sekali (sympathetic  fight and flight), nih buka buku PART 1 balik. Aku tak tahu ah diorang tu islam ke tak, tapi kalau betul2 kau orang beriman, kalau betul solat kau khusyuk, kau tak kan buat bende2 yg tak bemoral macam tu. Tak de paedah pun kau mencuri kat dunia, kelak akhirat azab kau merana. Aku just amek pengajaran from previous experience, henpon aku kena curik kat skolah dulu, ok tu memang salah aku lah kan, sape suro langgar peraturan bawak henpon pegi skolah. Plus dengan kes amie lagi, henpon dye kena curi jugak before nak lintas jalan, ade orang seluk dlm beg dye, capai phone. Tu pasal aku memang sensitip bab2 mencurik nih. Nak2 dah 2 kali phone kena curi sebelum ni. You're disturbing others life!

oke, ape yg dah jadi biar jadi pengajaran.
kali ni memang aku express abes, bukan untuk impress, bukan jugak sebab aku depress.

im sorry for being rude. ;(

9 comments:

BeE~BiE said...

expree impress n depress~ wahahahha...press!!!!
XD.....
len kali bwk beg kat depan taw cla~ bwk cam bwk baby~

aishah na'ai said...

peerggghhh silah..
ecah pn rse nk mrh gak pas bce ni..

Izyan Hanis said...

asilah sayang.
u have the right to be mad.
and kite pun rase MARAH bile bace bende ni..

agak geram jugak ah..
diorg solat + paham pulak tuh
diorg bace al-quran + faham pulak tuh
ade ke buat keje macam nii..???

bengang. bengang. bengang.
kite bengang sebab diorg SUKA AMBIL KESEMPATAN dkt kite yg x kaya ni. + kite yg xpandai ckap ARAB ni.


GERAAAMMMMMMMMMM.

p.s; kite pulak yg emo di sini. MAAF. :)

papepun, bersyukur la. diorg xsempat nak curik pape.

strangers of the end said...

huh, mane de ak 'emo dan aggressive' -.- haha
nway, sabar2~ =)

a M i e said...

kau pun nak jd mangsa macam aku rupenye
jahat kan dorg, aku pun sedih ngn dorg ni..

silah said...

wohh beee!! RINDU laaa! :'(

ecah, iezy : rase bersalah lak citer kat orang lain pasal bende nih.. tak pasal2 mengundang kemarahan org lain haha. tapi kalo tak citer nanti perkare yg same berulang balik. ;(
org arab tgok kite, mane tau beza sape kaya sape miskin. dye ingat kite sume kaya2 belaka hu!

haris ;ak rase aku yg emo dan agresive plak kali ni ;D

amie : ha, ak memang ingat kau punye kes je skang. jadi peringatan, sian kat kau.

Fee dAs said...

uih3,ebat ea org arab nie.robin hood pn klh.aku nk bg kate2 smgt pn x gheti.ko sabo je la ea silah.ha3

LiL Clumsy Girl said...

wow..giler ah minah x cukup 3 suku tu... lebih tuu... siap gelak.. haih... sabar je la kak.. lain kali hati2.. fon jgn letak kt dlm beg...
smpan kt poket depan... make sure selamt..beg duit pon smpan kt poket..jgn taruk kt beg.. bahaya.. tkot kne ragut... org skang ni sewel skit..
duit jgn bwk byk2.. byk mne yg pnting.. kire bajet dlu bru bwk.. ehehe..aku slalu wat cmtu.. hohoo..

silah said...

pidot ; haha diorang harsh lah

aina : haaaa aku tauu. careful gile skang